https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/gl-m-bruset-med-nya-canon-powershot-s100
485007
Prylar
Prylnyhet

Glöm bruset med nya Canon Powershot S100

Totalbetyg

Stilen och objektivringen är kvar, annars är nya Canon Powershot S100 i stort sett helt ny jämfört med föregångaren S95. Det innebär ett nytt objektiv med ljusstyrka 2,0, en ny sensor och ny processor - Digic 5 som kan analysera fyra gånger med information från varje pixel. Med betydligt lägre brusnivåer som följd.
  • Publicerad 10 år 11 månader
    2011-09-15 14:28

En av de kanske mest intressanta nya funktionerna i Canon Powershot S100 är vitbalansen som nu kan balansera för två olika ljuskällor i samma bild. Vid till exempel porträttfotografering med blixt i glödlampsbelysning, kan kameran ha en vitbalans för blixtljuset på ansiktet och en för glödlampsbelysningen i bakgrunden.

Nya Canon Powershot S100 finns i färgerna svart eller silver.

De som tyckte att ytan på föregångaren S95 var för glatt och att greppet totalt hade lite att önska, kan glädja sig åt tre nyheter. På framsidan har S100 fått en liten upphöjning och det övre högra hörnet på baksidan, där man vanligtvis placerar tummen, har Canon gummerat. Den tredje grejen är att hela skalet fått lite mer struktur för en mindre glatt känsla.

Objektivringen, som varit något av seriens signum, finns kvar och kan liksom tidigare manuellt anpassas att styra de inställningar man själv vill.Till exempel slutartid, ISO eller bländare. Knappen "Ring Function" och den bakre ratten kan också anpassas till att styra andra funktioner och inställningar.

 

Digic 5

Hjärnan i kameran är den nya processorn Digic 5 som i jämförelse med Digic 4 kan analysera fyra gånger mer information från varje pixel. Det ska göra att kameran kan få fram fler detaljer och färger än tidigare. Bildbruset ska minskas med upp till 75 procent, enligt Canons egna tester där de jämfört S100 med S95 vid ISO 1600. Max-ISO med full upplösning är 6400.

Även bearbetningshastigheten har blivit bättre – den nya processorn arbetar sex gånger snabbare jämfört med föregående processor. Digic 5 möjliggör även bättre serietagning än tidigare. Upp till 9,6 bilder per sekund med full upplösning. I tidigare SXX-modeller har upplösningen blivit lägre.

Sensorn är av CMOS-typ med 12,1 megapixel. Sensorstorleken är 1/1,7 tum.

 

Objektivet

Canon ökar den optiska zoomen till 5x med motsvarande 24 millimeters vidvinkel. Trots det nya objektivets större zoomomfång har det faktiskt inte blivit större i storlek jämfört med föregångaren S95:s objektiv. I vidvinkelläget är största bländaren 2,0.

Bildstabiliseringsfunktionen (IS på Canonspråk) är också ny med sju olika lägen. "Panning IS" har tagits fram för att stabiliseringen endast ska korrigera vertikalt mot rörelsen – bra vid fotografering av exempelvis bilar i rörelse.

"Macro IS" heter ett annat nytt läge. Som namnet antyder är läget anpassat för närbilder. För filmning finns läget "Powered IS" maximerat för filmning av avlägsna motiv där du zoomar in kraftigt. Stativläget stänger av bildstabiliseringen.

 

Skärmen

Skärmen är tre tum stor med 460 000 bildpunkters upplösning. När vi fick klämma och känna på kameran en stund kunde vi konstatera att betraktningsvinkeln var riktigt bra såväl i sidled som i höjdled. Skärmen har härdat glas för att skydda extra mycket mot repor.

Upplösningen må vara låg, men Canon menar att skärmen håller hög klass på grund av andra parametrar som hög kontrast och bra färgåtergivning. Åtminstone på det exemplar vi fick titta på kändes upplösningen högre än den faktiskt var. Exakt hur bra skärmen är får vi se när vi testar kameran ordentligt.

 

Filmning och GPS

En ny funktion i Canon Powershot S100 är GPS som registrerar klockslag och plats för varje bild eller videosekvens. Funktionen är kompatibel med Google Maps.

Kameran filmar i full-HD (1080p) med 24 bilder per sekund och stereoljud. Slow-motion-filmer med 240 bilder per sekund (QVGA-kvalitet) eller 120 bilder per sekund (VGA-kvalitet) är också möjligt och det går även att zooma under filmning.

 

Annat

För autofotografen har S95 32 scener där kameran känner av och anpassar inställningarna automatiskt efter motivet. Stöd för råformat finns också. Som tillval finns den nya blixten HF-DC2 och undervattenshuset WP-DC43 som klarar ned till 40 meters vattendjup.

 

Pris och tillgänglighet

Canon Powershot S95 i matt svart eller silver kommer ut i butik under november till ett cirkapris om 4 600 kronor.

 

Kommentar

De många inställningsmöjligheterna, det bra objektivet, men i litet format har gjort föregångarna S90, men kanske framför allt S95 till en populär fickkamera för fotografer. S100 ser på förhand mycket intressant ut, mycket tack vare den nya processorn Digic 5 som för första gången ser dagens ljus i och med den här kameran (och den nya långzoomen SX40 HS). Med en ny processor på banan som är såväl snabbare som kan läsa ut mer information från varje pixel, bådar det gott för möjliga kommande kameror. Canon utlovar extremt sänkta brusnivåer redan med S100 och SX40 HS.

Läs testet av föregångaren Canon Powershot S95 här.