https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/hasselblad-a5d-utan-r-rliga-delar
544375
Prylar
Prylnyhet

Hasselblad A5D – utan rörliga delar

● BILDSPEL
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/HasselbladA5D.jpeg?itok=PYjOJjFZ', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/HasselbladA5D.jpeg?itok=PYjOJjFZ', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/HasselbladA5D.jpeg', w: 520, h: 390, title: ' ' },{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/A5D.png?itok=k3aPoGVc', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/A5D.png?itok=k3aPoGVc', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/A5D.png', w: 1218, h: 690, title: ' ' },]

Totalbetyg

Hasselblad går tillbaka till sina rötter med en serie nya kameror för flygfotografering. A5D ska ge ”ultimat” bildkvalitet till de som fotograferar från luften.

Kameraserien kommer i tre olika varianter, skillnaden ligger i sensorns upplösning som är antingen 40, 50 eller 60 megapixlar. Enligt Hasselblad ska en av sensorerna ha ett dynamiskt omfång på 14 steg, men de nämner inte vilken. Modellen med 50 megapixlar har dock en cmos-sensor, förmodligen samma som sitter i H5D-50C, vilken har det omfånget. 40- och 60-megapixelssensorerna är istället av ccd-typ. Den mest högupplösta är dessutom något större än de andra. De med lite lägre upplösning är 43,8 x 32,9mm medan den större är 53,7 x 40,2mm. 

För att kameran ska ge så skarpa bilder som möjligt saknar den rörliga delar. Allt som inte sitter fast i kameran kan ge upphov till vibrationer när kameran monteras i ett flygplan. 

Synka åtta kameror

A5D har även ingång för en LEMO-kontakt som gör att upp till åtta kameror kan synkroniseras vid exponering med 20 mikrosekunders lagg. Det gör att bilder som till exempel ska användas för att göra flygkartor blir lättare att sätta ihop i efterhand eftersom bilderna togs synkront. 

Bilderna sparas antingen på CF-kort eller direkt till en hårddisk via Firewire. 

För tillfället finns det 9 objektiv som passar till den nya serien som har den speciella flygfotobajonetten som är extra stabil för att minska vibrationer. Dessa objektiv har även fokuseringen låst på oändligheten för att minimera risken att linserna ska flytta på sig.