Prylnyhet

Hasselblad börjar samarbeta med mobiltillverkaren Oppo

Att mobiltelefontillverkare samarbetar med klassiska kameratillverkare är inte ovanligt. Nu har den kinesiska mobiltillverkaren meddelat att man inleder ett samarbete med den klassiska kameratillverkaren Hasselblad.

I mobilbranschen är det ofta mycket fokus på kamerorna som sitter i de olika telefonerna. Tillverkarna tävlar i pixelantal och digitala funktioner som ska ge så mycket effekt av de många pixlarna på de små sensorerna som möjligt. För att nå både bra teknik och kopplas samman med ett gott rykte är det flera mobiltillverkare som inleder samarbeten med olika klassiska kamera- eller optiktillverkare.

Till exempel har vi tidigare sett både Nokia och Vivo sluta av tal med Zeiss och även Hasselblad som samarbetar med den kinesiska mobiltillverkaren OnePlus.

Nu har Hasselblad och Oppo meddelat att de ingått i ett samarbete som ska leda till att Oppo kommer att använda Hasselbladsteknik i sina kommande flaggskeppstelefoner i Find X-serien. Det verkar dock inte handla om fysiska delar utan snarare om mjukvaror, bland annat nämns färghantering som ska ge naturligare hudtoner.

Att Oppo också samarbetar med Hasselblad är kanske inte så förvånande eftersom även Oneplus samarbetar med Hasselblad och ett av resultaten av det samarbetet var kameran i Oneplus 9 och 9 Pro (något som tyvärr inte hjälpte den speciellt mycket när mobil.se testade kamerorna i olika flaggskepssmodeller på marknaden).

Oppo och Oneplus har sedan en tid tillbaka börjat dela allt fler resurser vad gäller både utveckling och hårdvara. De båda tillverkarna har samma ägarföretag (vilket även Vivo har) nämligen BKK Electronics Corporation.Hasselblad har med sina senaste mellanformatskameror återigen ökat i popularitet. Vi har testat en av deras senaste lösningar för de som vill ha digital teknik i sin klassiska Hasselbladare.