Prylnyhet

Hasselblad H6D-400c ger 400 megapixlar

Med en speciell teknik kan Hasselblad erbjuda bilder med otroliga 400 megapixlar med sin nya kamera H6D-400c.

Genom att flytta sensorn kan H6D-400c dels få fram bilder med bättre färgåtergivning, men också med högre detaljrikedom. Hasselblad kallar tekniken för Multishot. Tekniken är inte unik för Hasselblad utan flera tillverkare, bland annat Pentax och Olympus använder sig av liknande tekniker för att få fram liknande resultat. Hasselbladskameran tar fyra bilder där sensorn förflyttas en pixel, det ger full färginformation i varje bildpunkt och vilket leder till minskat brus och bättre färgåtergivning i bilden. Dessa bilder har samma upplösning som sensorn, det vill säga 100 megapixlar. Filerna sparas som en Tiff i 16 bitar som landar runt 580 MB.

Till vänster ser du hur pixlarna roterar för att ge full färginformation i varje bildpunkt, till höger ser du hur sensorn rör sig för att öka upplösningen.

Vill man ha ytterligare detaljrikedom kan man välja att låta kameran ta ytterligare två exponeringar efter de fyra första, då förflyttas sensorn en halv pixel och ger en höger detaljrikedom och större filer. Totalt bilr bildfilerna motsvarande 400 megapixlar, dessa sparas också i 16-bitars Tiff. Filstorleken hamnar dock på hela 2,4 GB (lite beroende på motivet så klart).

Kameran behöver dock vara kopplad till en dator under fotograferingen (det är där sammanslagningen av filerna sker) och det känns knappt som att man behöver nämna att stativ är ett måste. Motiven måste dessutom vara helt stilla vilket gör det här till en kamera med ett ganska smalt användningsområde. Men många som sysslar med konstreproduktion eller arkivfotograferande av museiföremål använder den här typen av tekniker.

Kameran kan även användas som en vanlig mellanformatskamera med en upplösning på 100 megapixlar. Priset då? Ja, det blir ju en slant, 40 000 euro för att vara exakt (ungefär 390000 kronor). Men den går även att hyra för runt 400 euro (ungefär 3900 kronor) per dag.