https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/hasselblad-x1d-f-r-nya-funktioner
545680
Prylar
Prylnyhet

Hasselblad X1D får nya spännande funktioner

Totalbetyg

Hasselblads senaste mellanformatare X1D får nu en mjukvaruuppdatering vilket ger den ett par nya funktioner.

Den nya mjukvaran har fått versionsnummer 1.17.2 och ger kameran  två nya funktioner. En elektronisk slutare och fokuspunkter som kan ändra storlek. 

Med den elektroniska slutaren får man ett slutartidsomfång på 68 minuter till 10000/s jämfört med 60 minuter till 1/2000s för den mekaniska slutaren. Den ger även fördelar så som minskade vibrationer och minskad ljudnivå. Att slutaren inte vibrerar kan vara en fördel vid längre slutartider när man fotograferar med kamerna på stativ för att minska skakoskärpa. Att den fotar ljudlöst kan så klart vara bra om man fotograferar motiv som kan störas av ljud. 

Men den elektroniska slutaren har även ett par nackdelar. Hasselblad påpekar att vid rörliga motiv så kommer bilderna att kunna lida av en rolling shutter-effekt, då slutarutläsningen tar ungefär 300ms. Alltså att motivet hinner flytta på sig under tiden det tar för sensorn att läsa ut bilden, något som resulterar i en förvrängning i motivet. 

De har även begränsat ISO-känsligheten till 3200 för den elektroniska slutaren och blixt går inte att använda, inte heller serietagning. Hasselblad säger också att bildkvaliteten blir något sämre med den elektroniska slutare i jämförelse med den mekaniska. 

Den andra funktionens om läggs till är att man nu kan välja att ha olika storlekar på fokuspunkterna. Med den tidigare mjukvaran fick man nöja sig med en storlek men nu kan man välja om fokuspunkterna ska vara 4, 2,8 eller 2 millimeter stora. 

De nya storlekarna ger 35 fokuspunkter av den största storleken, 63 av mittemellanstorleken och 117 av den minsta. 

Om du har ett konto hos Hasselblad kan ladda ner den nya mjukvaran här

Vill du veta mer om den nya kameran så testar vi Hasselblad X1D i nästa nummer av Kamera & bild som kommer ut den 5/9. 

167315513313063_1625586797485920