Prylnyhet

HD Pentax D-FA Makro 100mm f/2,8 ED AW – vädertätat och lättfokuserat

Ricoh har släppt ett nytt objektiv till Pentax-kameror. Den här gången är det ett makro-objektiv som är vädertätat och har en uppdaterad optisk konstruktion.

Om du är en Pentaxanvändare som är ute efter ett nytt lite längre makro så kommer något nytt som kan vara intressant. Ricoh har nämligen meddelat att man lanserar ett nytt 10mm makro. Namnet på det nya objektivet blir HD Pentax D-FA Makro 100mm f/2,8 ED AW. Objektivet är som namnet antyder vädertätat och har en ED-lins i den optiska konstruktionen (som för övrigt är uppdaterad sedan föregångaren). Trots en ny optisk design är formfaktorn ungefär densamma.

Objektivet kommer i svart, men också i en silvervariant, då i endast 300 exemplar.

Objektivet fungerar både på app-c och fullformatskameror, bildvinkeln kommer att motsvara ungefär 153mm på en aps-c-kamera. Som flera av Ricohs senare objektiv för Pentax har detta makro också fått deras HD-coating vilken ska minimera interna reflektioner i objektivet. Den automatiska fokuseringen kan finjusteras manuellt tack vare Pentax Quick-Shift Focus, det vill säga att du utan att ändra någon inställning kan vrida på fokuseringen för att fokusera manuellt även om kameran är i autofokusläge.

Objektivet börjar säljas i november och priset hamnar på 9099 kronor.