https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/k-lens-ska-fanga-bilder-i-3d-passa-alla-kameror-i-fullformat
548472
Prylar
falskt
Prylnyhet

”K Lens” ska fånga bilder i 3D & passa alla kameror i fullformat

Totalbetyg

Tyska ”K Lens” är på väg att lansera ett objektiv som använder sig av så kallad ljusfältsteknik – något som fångar information om bildens djup.

Startupen med namn ”K Lens”, söker nu backning via sitt projekt på Kickstarter – med ambitionen att skapa objektivet ”K Lens One”. Syftet är att utveckla ljusfältstekniken för att samla in 3D-data vid samma tillfälle som bilden tas, något som beskrivs i videon ovan.

Objektivet ska passa till vilken fullformatskamera som helst, och anledningen till detta är att just information om hur bilden tas sparas och senare kan användas för att ”framkalla” bilden och justera dess fokus. Med hjälp av objektivets konstruktion blir 3D-mappning möjlig. På så vis går det även att bygga upp den tagna scenen med ett sorts djup, eftersom informationen faktiskt finns i bilddatan.

Genom att använda sig av ett spegelsystem i konstruktionen kan objektivet fånga nio olika perspektiv av den fotograferade scenen på sensorn. Det är också därför som namnet blivit just ”K Lens” – där K står för kaleidoskop.

Foto: K Lens
Bilden som fångas av "K Lens".

Foto: K Lens
Bildresultetet i 2D.

Foto: K Lens
Bild som visar djupdata i den fotograferade bilden.

Projicering av bilddatan i rummet.

Objektivet ska kunna gånga både bilder och video, fungera för att skapa bilder i både 2D, 3D, holografiska applikationer eller med ljusfältsteknik där fokus och skärpedjup justeras i efterhand.

Lytro misslyckades

Redan för ett decennium sedan skrev Kamera & Bild om den så kallade ljusfältstekniken som då spåddes en ljus framtid. Tekniken skulle göra att man inte behövde fokusera när en bild togs, eftersom all information om scenen man fotograferat bakades in i bildfilen – och fokus kunde därför ställas in i efterhand.

Lytro, ett av företagen som satsade på tekniken och faktiskt skapade en ljusfältskamera, värderades som högst till 360 miljoner dollar. Efter sju utvecklingsår lades idén ned under 2018.

 

K Lens One planeras att säljas för runt 4 000 dollar. Är man med och backar projektet nu får man ta del av resultatet för halva priset.