Prylnyhet

Kamera & Bild besöker Leicas huvudkontor

Det är i samband med ett besök på Leicas huvudkontor och fabrik i tyska Wetzlar som vi får en pratstund med Florian Weiler med ansvar för optisk design och även den som från Leicas sida ansvarar för samarbetet med Huawei, det som senast nu resulterat i kameran i Huawei P20 Pro.

Under besöket hos Leica får vi titta närmare på företagets tillverkning på plats i Tyskland och det är tydligt att den egna tillverkningen skiljer sig mycket från det man gör tillsammans med Huawei. I Wetzlar arbetar 700 personer på Leica och fabriken har en total tillverkningskapacitet på i storleksordningen 90 linser per dag. Om det handlar om avancerade linser till kikare har man en maxkapacitet på 24 linser på en dag.

Noggrann och småskalig tillverkning

I tillverkningen, som vi får gå igenom för att titta närmare på, radas vita maskiner upp i rad, men den mänskliga närvaron är påtaglig. Fel-acceptansen när man tillverkar sina linser är 1 mikron, alltså 0,001 millimeter, och det är människor som i alla steg kontrollerar och godkänner slutresultatet. Precisionen kräver dock maskiner och utöver de vita uppradade finns även äldre maskiner, bland annat en från 50-talet som fortfarande används, och många av de anställda har även de varit trogna bolaget många år.

Grunden i linstillverkningen är att mitten av linsen verkligen är helt centrerad och sedan poleras linsen i flera olika steg. Det här innebär att en anställd kan arbeta flera timmar med en enskild lins och det är alltså långt ifrån den masstillverkning med tusentals telefoner per dag som Huawei ägnar sig åt.

Arbetar tillsammans

Både Florian Weiler som på Leica har titeln Head of Optical Design och representanterna för Huawei är noga med att påpeka att samarbetet de båda bolagen emellan inte handlar om en enkel licensiering av varumärket, utan om att man verkligen arbetar tillsammans.

– Det handlar inte om att vi arbetar på vårt håll, skickar över vårt arbete till arbetsgruppen på Huawei som jobbar vidare på den och skickar tillbaka till oss. Vi ska arbeta som en arbetsgrupp, tillsammans som ett företag, säger Florian Weiler.

Florian Weiler, Leica.

På det här sättet liknar enligt Leica samarbetet med Huawei det som man har med Panasonic och deras kameratillverkning. Huawei och Leica har flera gemensamma arbetsgrupper där en tittar på hur nästa produkt ska utvecklas och en annan har ett längre tidsperspektiv och arbetar mer med forskning och vad man kan göra tillsammans på två till fem års sikt.

Leica gör inga linser åt Huawei

Samarbetet mellan Leica och Huawei innebär att bolagen samarbetar på forsknings- och utvecklingssidan, men det är fortfarande Huawei som tillverkar telefonernas kameror, inklusive linserna, men efter de gemensamma specifikationer man kommit fram till. Det är alltså ett samarbete på utvecklingssidan och ingen gemensam tillverkning.

Kan du berätta steg för steg hur ni utvecklar en mobilkamera och i den processen, vilka steg är mest kritiska?

– Oj, det skulle kunna ta timmar att berätta. Det första steget är egentligen att utgå från vår vision. Huawei och Leica har lite av en gemensam filosofi, att fotografen och slutresultatet, alltså bilden alltid ska vara i centrum. När vi inleder arbetet med en ny produkt så har vi en tanke om vad vi vill åstadkomma. I det skedet har vi inte ens en teknisk lösning för att lyckas med det, utan det tar man fram under arbetets gång.

Vad var visionen när ni började arbeta med det som blev P20 Pro?

– Framförallt zoom och möjligheten att ta ännu bättre porträtt. Det var bakgrunden till de tre kameror som sitter på baksidan av P20 Pro.

Bakgrunden till samarbetet med Huawei var att Leica under år 2013 bestämde sig för att titta närmare på vad man kunde göra inom mobilfoto eftersom man då upplevde att mobilfoto mognat och blivit mer seriöst än tidigare. Även möjligheten för Leica att göra egna kameramobiler utvärderades, men det kom man fram till kanske inte var en bra idé och efter att ha utvärderat Huawei och andra mobiltillverkare föll valet på den kinesiska tillverkaren.

Linserna mjuka och gjorda av plast

Det är tydligt att Leicas egen linsutveckling och tillverkning i liten skala skiljer sig mycket från det man gör i mobilerna. Det är som sagt Huawei som sköter själva tillverkningen helt själva och linserna i mobilen är mjuka och av plast till skillnad från Leicas kameralinser som är gjorda i glas.

I början av samarbetet som inleddes ungefär ett och ett halvt år innan den första produkten, Huawei P9, kom ut kantades det av en del språkförbistringar och det faktum att de båda bolagen har olika sätt att arbeta. De verkar man i alla fall till stor del ha kommit förbi nu och Florian Weiler på Leica berättar att man utöver det rent tekniska även har en hel del etiska diskussioner om fotografi.

– Vi har en gemensam syn på att fotografen och bilden ska vara i centrum. Vi vill alltid ha en balans mellan realistiskt och attraktivt. Fotografiet är trots de tekniska möjligheter som finns idag fortfarande ett original, jag tycker inte att det förändrar vår tanke om vad en bild är. Men våra diskussioner har bland annat kretsat kring försköningsfilter i selfiekameran. Vi vill alltid ge möjligheten för användare att stänga av de funktionerna om de vill ha en mer naturlig bild.