https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/konstruktionsmiss-i-nikon-d750-ger-m-rka-band
544046
Prylar
Prylnyhet

Konstruktionsmiss i Nikon D750 ger mörka band

Totalbetyg

Nikons D750 har fått bra testresultat av många som använt kameran. Men det har även dykt upp flera fotografer som har problem med mörka band i bilderna. Det verkar också som att man hittat problemet.

Problemen uppstår när man fotograferar i motljus och får en reflektion i linsen. Den relflexionen, som av vissa är önskvärd i bilden, bryts då av av ett mörkt band närmast bildens överdel (se bilden ovan). 

Problemet är oftast enkelt att ungå genom att använda motljusskydd eftersom ett sådant minimerar risken för reflexer. Men ibland är man ute efter just den effekten och då blir bilden inte så snygg. 

En fotograf som drabbats av problemet undersökte sin kamera bredvid flera andra Nikon D750 och tror sig ha hittat problemet. De kameror som drabbas av det mörka bandet har sin autofokusmodul aningen högre monterad än de som är fria från problem. Fokusmodulen stoppar då den interna reflektionen i kameran och skapar det mörka bandet. VI har ännu inte sett något officiellt uttalande från Nikon angående problemet.