Prylnyhet

Laowa 4mm f/2,8 – extrem vidvinkel för micro four thirds

I höstas avslöjade Venus Optics att de skulle lansera tolv nya objektiv, nu kommer fler detaljer kring ett av dem. Laowa 4mm f/2,8 för MFT.

Det senaste av de tolv objektiv som avslöjades i höstas är fisheyeobjktivet 4mm f/2,8. Objektivet är anpassat till micro four thirds och brännvidden motsvarar således åtta millimeter på en fullformatskamera. Objektivet ger cirkulära bilder, med hela 210° bildvinkel.

Den rejält tilltagna bildvinkeln gör att det går att skapa 360-bilder med endast två bilder. Något som gör att det blir enklare att sätta samman den färdiga bilden eftersom antalet skarvar minskar.

Med sin extrema vidvinkel kan objektivet inte bara vara itnressant för stillbildskameror utan även på drönare som är kompatibla med MFT-objektiv. Där ger vidvinkeln ett effektivt verktyg för till exempel övervakning.

Laowa 4mm f/2,8 består av sju olika linselement placerade i sex olika grupper. Bländaren har sju blad och vikten hamnar på 135 gram. Vi har inte sett något svenskt pris ännu, men i dollar verkar det hamna på 199 dollar, omvandlat till svenska kronor blir det ungefär 1900. Den kommer att vara tillgänglig i butik i mitten av augusti.