Prylnyhet

Laowa 65mm f/2,8 2X Macro APO ger två gångers förstoring

Exempelbild från Venus optics.
Exempelbild från Venus optics.
Exempelbild från Venus optics.

Med sitt första objektiv för aps-c fortsätter Venus optics att lansera macroobjektiv för de som vill komma riktigt nära.

Det nyaLaowa 65mm f/2.8 2X Macro APO är alltså det första objektivet som Venus optics, företaget bakom Laowa, konstruerat specifikt för aps-c-sensorer. Objektivet kommer med fattning för Fuji X, Sony E och Canon M.

Vanligtvis har macroobjektiv skala 1:1, men Laowa har lyckats bygga sitt objektiv så att de får ut 2:1, det vill säga dubbelt så stor förstoring. Närgränsen är 17 centimeter vilket gör sitt till. Den har fortfarande möjlighet att fokusera till oändligt och ska, enligt Venus optics, vara skarp vid alla fokusavstånd och därmed även fungera som till exempel porträttobjektiv. Bildvinkeln motsvarar ungefär vad ett 100mm objektiv skulle ge på en fullformatskamera.

Objektivets optiska konstruktion består av 14 olika linser, av dessa är tre så kallade ED-linser. Venus optics menar att man byggt bort all kromatisk aberration. Den niobladiga bländaren går från f/2,8 till f/22.

Vikten ligger på 335 gram och objektivet är 100 millimeter långt.

Vi har tyvärr inte några uppgifter om ett svenskt pris, men i USA kommer priset att hamna på 400 dollar, vilket motsvarar ungefär 3800 kronor.