https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/laowa-85mm-f56-2x-ultra-macro-apo-ar-minst-i-sin-klass
548487
Prylar
falskt
Prylnyhet

Laowa 85mm f/5,6 2X Ultra Macro APO är minst i sin klass

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/main-6_kopiera.jpg?itok=YWA_oczW', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/main-6_kopiera.jpg?itok=YWA_oczW', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/main-6_kopiera.jpg', w: 2000, h: 1334, title: ' ' },]

Totalbetyg

Venus Optics har lanserat ett nytt makroobjektiv som är minst i sin klass, detta tack vare att man valt att tänka pragmatiskt med den optiska designen.

Venus Optics har lanserat ett nytt makroobjektiv under sitt varumärke Laowa. Det som sticker ut med det här objektivet är att det ska vara den minsta makrogluggen som erbjuder 2X till fullformatskameror. Laowa 85mm f/5,6 2X Ultra Macro APO väger 259 gram i den minsta versionen (Sony E) och är 53mm i diameter med en längd på 81mm. På alla bajonetter förutom Leica M är objektivet smalare än vad fattningen är (även på Sony E vilka brukar få kritik för en liten fattning). Anledningen till att man kunnat göra objektivet så pass litet är att man tagit till vara på det faktum att makroobjektiv sällan används vid sin största bländare eftersom det ger så vansinnigt kort skärpedjup. Genom att istället konstruera objektivet med en mindre bländare får man då möjligheten att göra objektivet mindre, vilket ger andra fördelar.

Den optiska konstruktionen är apokromatisk vilket ska göra att du slipper kromatisk aberration i dina bilder, totalt sett består objektivet av 13 linser i nio grupper varav tre är extra lågspridande. För att uppnå den största förstoringsgraden 2X behöver du fotografera vid närgränsen som är 16,3 centimeter. Venus Optics har också konstruerat objektivet så att det är internt fokuserande och blir alltså inte större vid fokusering.

Det kommer med fattningar för Canon RF, Nikon Z, Sony E och Leica M. Vi har inte fått något svenskt pris ännu, men uppdaterar när vi vet. På andra sidan Atlanten har priset hamnat på 449 USD.