Prylnyhet

Laowas 100mm f/2.8 2X Ultra Macro APO kommer nu till Nikon Z och Canon RF

I somras lanserade Laowa ett makro med två gångers förstoring, då kom det inte till Canon och Nikons senaste spegellösa system. Något som sker nu istället.

Laowa lanserade sitt Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra Macro APO i juni förra året, då till Sony E, Nikon F och Canon EF. Nu kommer objektivet även för Canon och Nikons spegellösa fattningar RF respektive Z.

Objektivet har en ovanligt hög förstoringsgrad med sitt 2:1 makro. Det innebär alltså att objekten man fotograferar kan bli dubbelt så stora på sensorn som de är i verkligheten. I ett vanligt makroobjektiv är förhållandet oftast 1:1, det vill säga att objektet är lika stort på sensorn som i verkligheten.

Fördelen med Laowas makro, till skillnad från manga andra makroobjektriv med samma avbildningsskala, är att det fortfarande kan fokusera till oändlighet vilket gör att objektivet också kan användas till till exempel porträtt. För att få den största förstoringen behöver du fotografera kring närgränsen, vilket innebär ungefär 25 centimeter.

Objektivet har en apokromatisk design vilket ska minska uppkomsten av kromatisk aberration. Vi har ännu inte sett något svenskt pris, men I dollar hamnar det på 449 usd vilket motsvarar ungefär 4500 kronor. Det befintliga objektivet kostar runt 6700 kronor, så vi kan väl gissa att de nya fattningarna kommer att ligga därikring också.