Prylnyhet

Här är världens första digitala storformatskamera

Fullformat och mellanformat i all ära. Men nu höjer start-up-företaget LargeSense ribban om vad som är möjligt – med en sensor på9x11 tum.

Storformat har många fördelar vid fotografering, då hela kameran automatiskt fungerar som ett tilt/shift-objektiv – i alla riktningar. Bilderna får också en nästintill 3d-känsla, med ett väldigt fint skärpesläpp. Fram till nu har storformat enbart varit en analog angelägenhet – med vissa undantag för scannande bakstycken som bara läst av en del av den utbelysta ytan.

Svartvit sensor

LS911 är det Kalifornien-baserade företaget LargeSense första digitala storformatskamera och är utrustad med en 9x11 tum (22,9x27,9cm) svartvit CMOS-sensor.

Trots sin storlek är sensorn relativt lågupplöst, med sina 12 megapixlar. Det gör varje pixel väldigt stor – 75 mikrometer, vilket kan jämföras med Fujifilm GFX som är 5,3 mikrometer bred.

Färgbilder med filter

Sensorn har ett bas-iso på 2100 och ett max-iso på 6400. Bilderna kan sparas som antingen DNG, 16 eller 32 bitars TIFF eller JPG på SD- eller CF-kort eller direkt in på kamerans inbyggda lagringsutrymme som rymmer 900 GB. Trots att sensorn är svartvit går det att ta "färgbilder" med hjälp av att kombinera tre bilder tagna med olika färgfilter.

Använder man objektiv som saknar inbyggd slutare så har kameran en elektronisk slutare. Dock fungerar den bara ner till 1/26 sekund, men LargeSense säger att en extern LC-slutare, med möjlighet att fotografera ner till 1/500 sekund, ska komma framöver. Fokuseringen sker med hjälp av live view med hjälp av kamerans skärm.

Filma i storformat

Förfilmentusiasterså går den faktiskt att filma med LS911. Den filmar i 4K upp till 26 bilder per sekund i raw-format.

Ett stabilt stativrekommenderasdå bara kamerahuset väger 20 kg.

LS911 går att köpa i USA just nu för 106 000 dollar ( ungefär 890 000 kronor).