Prylnyhet

Lätt vidvinkel från Sony – för fullformat

Sony lanserar en ny vidvinkel som är både ljusstark och lätt, FE 35mm f/1,8. Objektivet passar till Sonys fullformatskameror.

Sonys nya vidvinkel lanseras som ett lätt objektiv som ska vara smidig att ta med sig på fotorundan. Den väger 280 gram och är vädertätad. Den stora bländaren på 1,8 gör objektivet användbart i många situationer, både för stillbilder och film. Enligt Sony är autofokusen tyst och snabb, och ska just för film erbjuda en följsam sådan.

FE 35mm f/1,8 är ett objektiv för Sonys fullformatskameror med E-fattning. Men det passar även till APS-C och får då motsvarande en brännvidd på 52.5mm.

Den optiska konstruktionen består bland annat av ett asfäriskt linselement för att minimera kromatisk aberration. Det ska också ge en hög upplösning genom hela bilden. Bländarens nio blad ger möjligheter till bilder med tilltalande bokeh.

Närgränsen ligger på 0,22 meter och objektivets filterdiameter är 55mm. På sidan finns även en fokusknapp som kan ställas in, samt ett reglage för att växla mellan autofokus och manuell fokus.

Den nya vidvinkeln börjar säljas i augusti. Något svenskt pris har ännu inte annonserats, men i USA kostar objektivet 750 dollar (cirka 7100 kronor).