https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/lee-slapper-ny-filterserie-med-ganga
548439
Prylar
falskt
Prylnyhet

Lee släpper ny filterserie med gänga

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/lee_elements_vnd_floating_black_bg.jpeg?itok=hj-3GgUH', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/lee_elements_vnd_floating_black_bg.jpeg?itok=hj-3GgUH', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/lee_elements_vnd_floating_black_bg.jpeg', w: 1809, h: 1356, title: ' ' },]

Totalbetyg

Idag är det inte lika vanligt att använda fysiska filter på sina objektiv för de flesta fotografer, men det finns fortfarande några kategorier där fysiska filter ger stora fördelar. Nu kommer Lee med en ny serie i vilken några av deras filter kommer med gänga istället för enbart till filterhållare.

Filtertillverkaren Lee har lanserat en ny serie med filter som de kallar Element. Det nya med Element är främst att deras filter "Big stopper" och "Little stopper" nu blir tillgängliga som skruvfilter och alltså inte behöver en fast filterhållare. De två filtren är så kallade ND-filter och ger tio respektive sex stegs ljusbortfall. Serien består totalt av fem filter, förutom de två redan nämnda finns också ett cirkulärt polarisationsfilter och två variabla ND-filter 2-5 steg och 6-9 stegs ljusbortfall. 

De variabla filtren har tydliga markeringar som ska göra det lätt att se vilken styrka du ställt in dem på och de två ringarna har också olika mönstring vilket ska göra det enkelt att hantera dem utan att behöva titta på filtret. 

Filtren kommer i fyra olika storlekar 67, 72, 77 och 82 millimeter. 

Fördelen med filter du kan gänga direkt på objektivet är att du slipper ytterligare tillbehör som en filterhållaren, det gör det mer snabbjobbat och det bli mindre prylar att hålla ordning på. ND-filter är speciellt vanligt bland filmare där man inte kan kompensera för starkare ljus genom att ha en snabbare slutartid. Men även fotografer som vill kunna använda stora bländare vid starkt ljus eller om du vill ha en lång slutartid har nytta av den här typen av filter. 

Vi har inte sett till några svenska priser, men den europeiska prissättningen visar att Big och Little stopper kostar från 228 euro och de variabla ND-filtren kostar från 270 euro medan det cirkulära polarisationsfiltret börjar på 167 euro.