Prylnyhet

Leica lanserar ny brännvidd i klassisk serie

Leica Noctilux-M 75mm f/1,25 Asph är det första Noctilux-objektivet i en annan brännvidd än 50 millimeter. Det är sannolikt ett bra porträttobjektiv för den som vill ha kort skärpedjup.

Det här objektivet blir det fjärde Noctiluxobjektivet Leica lanserat. De tre tidigare kom 1966, 1976 respektive 2008 och bländarna har blivit gradvis större, från f/1,2 till f/1 och det senaste som hade f/0,95. Det nya 75mm får en bländare på f/1,25.

Eftersom brännvidden är längre blir skärpedjupet kortare än på nuvarande 50mm f/0,95. Leica framhåller i sitt pressmaterial att skärpedjupet går att få extremt kort, vilket är bra för porträtt och andra typer av bilder där man vill isolera motiv mot bakgrund. Men det är inte så unikt för just det här objektivet. Kort skärpedjup får man även med en 85mm f/1,4.

Närgränsen för 75mm-objektivet hamnar på 85 centimeter och objektivet ser ut att väga dryga kilot.

Noctilux-M 75 mm f/1,25 Asph består av nio linser som sitter i sex grupper. Konstruktionen har så kallade flytande element och två av elementen är asfäriska. Leica menar att det sneaste 50mm och det nya 75mm är grunden i "familjen", således kanske vi kan vänta oss flera brännvidder i samma serie.

Objektivet fungerar på alla Leica-M-kameror men med adapter fungerar det även på SL-kameror.

Priset när det dyker upp i butik, vilket blir under första delen av nästa år, ser ut att hamna på runt 124 900 kronor.