https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/leica-lanserar-unik-vidvinkel
544360
Prylar
Prylnyhet

Leica lanserar unik vidvinkel

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/Leica-M_Leica-Summilux-M_14_28_ASPH_top1.jpg?itok=qbRaZ5uJ', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/Leica-M_Leica-Summilux-M_14_28_ASPH_top1.jpg?itok=qbRaZ5uJ', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/Leica-M_Leica-Summilux-M_14_28_ASPH_top1.jpg', w: 1772, h: 1344, title: ' ' },]

Totalbetyg

Leica utökar sin objektivlinje med ett nytt vidvinkelobjektiv för M-serien. Leica Summilux-M 28mm f/1,4 ASPH är det ljusstarkaste 28mm objektivet med M-fattning hittills.

Enligt Leica själva så ska objektivet hålla samma prestanda som deras erkända Summilux–M 35mm f/1,4, med extrem detaljrikedom över hela bilden. Konstruktionen består av tio linselement placerade i sju olika grupper med en flytande fokuslins. I kombination med en asfärisk lins håller det objektivet förhållandevis kompakt. 

Lanseringen kommer kanske inte som någon nyhet för den som har koll på Leicas system eftersom objektivet tidigare funnits till salu i ett mycket exklusivt paket som lanserades när Leica firade 100 år. Det är dock först nu objektivet går att köpa löst, och i färgen svart. 

Säljstart 22 juni

Objektivet är, som vanligt när det handlar om Leica, byggt i metall och har en vikt på 440g. Bländaromfånget går från f/1,4 till f/16. Objektivet börjar säljas den 22 juni och fram till dess är det Summicron-M 28mm f/2 som är det ljusstarkaste objektivet med den här brännvidden från den anrika tyska tillverkaren. 

Något svenskt pris har vi ännu inte sett, men i den europeiska prislistan står det 5500 euro vilket motsvarar ungefär 51000 kronor i dagens växlingskurs.