https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/leica-m-d-digitalkamera-utan-sk-rm
544950
Prylar
Prylnyhet

Leica M-D – digitalkamera utan skärm

● BILDSPEL

Totalbetyg

Leica har ofta satsat på att ha enkla kameror med hög kvalitet. Nu tar de hela konceptet ännu ett steg längre, med nya M-D har du ingen möjlighet att se hur bilderna blev förrän du kommer hem till datorn eftersom kameran saknar skärm.

Nya M-D känns som ett försök att skapa en kamera som hanteras och beter sig precis som en analog kamera. Den saknar helt filmfunktioner, iso-känsligheten går endast upp till 6400 och det finns ingen skärm. 

Leica M-D är på många sätt en variant av Leicas modell M (typ 262) men saknar skärm på baksidan. M-D får även en annan, tystare, slutare som tillsammans med avsaknaden av den så karakteristiska röda pricken gör att kameran blir diskretare. Upplösningen på cmos-sensorn hamnar på 24 megapixlar. 

Leica M-D ovanifrånJusteringarna som går att göra i kameran är iso, bländare och slutartid. Inget annat. Leica menar att de vill att fotograferna ska kunna fokusera på att ta bilder och inget annat. Bilderna sparas endast som råfiler i dng-formatet. 

Priset hamnar på 5995 dollar, vilket motsvarar ungefär 48 000 kronor (men då ingår en kamerarem av läder), det är dock inte det svenska priset. 

Frågan är om det mest är en gimmick eller ligger det något vettigt i Leicas resonemang bakom M-D?