Prylnyhet

Leica M-P – fler funktioner och bättre tålighet

Kameran är en mindre uppdatering av Leica M 240, med bättre tålighet och nya funktioner för bland annat sökaren.

Under 2012 kom Leica M 240, som för bara någon månad sedan fick sig en firmwareuppdatering. Nu släpper Leica en något uppgraderad version av kameran kallad Leica M-P.

I denna P-version har kameran blivit tåligare med bland annat ett repfritt safirglas – precis som hos Leica M9-P från 2011. Kamerahuset är gjort av en magnesiumlegering med syntetiskt läder. Däremot har Leica valt att skippa den röda loggan på framsidan av kameran, för att i stället ha Leica ingraverat på ovansidan.

Innanför skalet hittar vi en Leica Max 24-megapixels sensor som nu förutom vanliga JPG-bilder också kan spara bilder i råformatet DNG. En annan nyhet för att kunna hantera DNG-filerna är den ökade bufferten som nu är på 2 GB. ISO-omfånget är bestämt till 200-6400 ISO. Film spelas in i 1080p i 25 bilder per sekund.

En annan funktion hos kameran är det nya reglaget för att välja utsnittet, med totalt sex olika brännvidder som val – 28 och 90mm, 35 och 135mm eller 50 och 75mm – för att simulera hur bilden i slutändan kommer att beskäras.

Leica M-P kommer att börja säljas nästa vecka. Det rekommenderade priset är satt till 64 900 kronor.

Leica M-P kommer att visas upp på Photokina i Köln 15-19 september, där Kamera Bild är på plats för att rapportera.