https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/leica-s-007-mellanformat-som-filmar-i-4k
544483
Prylar
Prylnyhet

Leica S 007 – mellanformat som filmar i 4K

Totalbetyg

Leicas mellanformatskamera S kommer nu i en ny version kallad 007. Den slår nya rekord i hastighet men behåller den tidigare upplösningen. Leica har även stoppat in flera spännande, moderna funktioner i kameran.

Nya S kan bland annat filma i 4K, då använder den dock inte hela den 45millimeter breda sensorn, något den gör när man filmar i den lägre upplösningen full HD. Du får dock nöja dig med 24 bilder per sekund i 4K och 30 bilder per sekund i full HD. Upplösningen för stillbilder ligger fortfarande kvar på 37,5 megapixlar, vilket nu är lägre än både Canon 5DS, 5DS R och Sony A7R II. 

Leica har stoppat in en ny processor i kameran, Maestro II. Den tillåter serietagningshastigheter upp till 3,5 bilder i sekunden och med hjälp av bufferten på 2 GB kan man sprätta iväg 32 DNG-filer i följd. Fotar man i jpg kan man fortsätta i maxhastighet tills minneskortet är fullt, men i ärlighetens namn är det nog inte så många som kommer att fota i jpg med den här kameran. 

Kamerna har även inbyggd GPS och wifi, det betyder att du dels kan geotagga dina bilder med platsinformation, men du kan även föra över bilder till en smart enhet, surfplatta eller smartphone, som har Leicas app installerad. 

Likt tidigare modeller har den en skärm på baksidan täckt med gorillaglas för att skydda den från repor. Iso-känsligheten går från 200 upp till 6400. Med möjlighet att gå ner till iso 100. 

Den ska dyka upp på marknaden i slutet av augusti, något svenskt pris har vi ännu inte sett men i USA kommer priset att hamna på cirka 16900 dollar vilket motsvarar ungefär 150 000 kronor.