Prylnyhet

Leica T – spegellöst kamerasystem med wifi

De första två objektiven som kommer ut.
Telezoomen och vidvinkelditon, som kommer längre fram.

Spegellösa kamerasystem med aps-c-sensorer är ingen nyhet, det har funnits länge. Så nyheterna i Leica T är just att det kommer från Leica, som är kända både för sin höga kvalitet och sina höga priser.

Leica T är baserad runt en 16,2 megapixels cmossensor som saknar lågpassfilter. Isokänsligheten går från 125 till 12500. Leica har satsat på att konstruera en kamera som ska kännas rejäl och kvalitativ. Därför har man fräst huset ur en bit solitt aluminium.

På baksidan av kameran finns en 3,7tums pekskärm via vilken man styr större delen av kamerans funktioner, då den saknar andra knappar på baksidan. Leica T har ingen sökare, men det finns en elektronisk sökare som tillbehör, då får man även med en GPS eftersom den sitter inbyggd i sökaren. Sökaren kostar 595 dollar.

Till det nya systemet, som har en ny bajonettfattning, kommer också nya objektiv. Först ut är en 23mm f/2 och en 18-56mm f/3,5 - 5,6. Det kommer även att tillkomma en vidvinkelzoom på 11-23mm f/3,5-4,5 och en telezoom på 55-135mm f/3,5 - 4,5.

T har också inbygd wifi som innebär att man kan föra över bilder eller styra kameran via en smartphone, surfplatta eller din dator. För närvarande finns appen som krävs bara för ios. I pressreleasen sägs inget om en app för android.

Förutom den elektroniska sökaren finns också en adapter som gör att man kan använda M-objektiv samt en samling remmar, skal och väskor för den som vill personifiera sin kamera ytterligare.

Leica T kommer att börja säljas den 26 maj och kommer att kosta 1850 dollar för huset, 1950 dollar för den fasta 23an och 1750 dollar för standardzoomen. De andra två objektiven har vi ännu inte fått några priser på.

Här kan du se en video om hur det går till när man polerar en Leica T.