Prylnyhet

Lensbaby Velvet 28 – vidvinkel med drömsk oskärpa

Lensbaby fyller på sin Velvet-serie med en vidvinkel. Serien med objektiv riktar sig till fotografer som söker något speciellt.

Lensbaby är kända för att tillverka lite udda objektiv och deras senaste lansering är inget undantag. Velvet 28mm f/2,5 är en fortsättning på deras Velvetserie, vilket tidigare innehåller ett 85mm och ett 56mm. Det speciella med dessa objektiv är att de på full bländaröppning ger en mjuk, drömlik oskärpa över bilden. Effekten minskar ju mer objektivet bländas ner, vilket gör det mer mångsidigt. Men det är nog ingen som köper det för att använda det som ett objektiv med ”vanlig” skärpa.

Objektivet är manuellt och har en närgräns på 14 centimeter, vid närgränsen ger det en förstoringsgrad på 1:2. Det finns till ett flertal fattningar, Canon EF, Canon RF, Fujifilm X, Micro four thirds, Nikon F, Nikon Z och Sony E. Vikten ligger på ungefär 600 gram (det skiljer lite mellan fattningarna). För tillfället kostar det 550 usd vilket motsvarar ungefär 5500 kronor, men går för tillfället bara att köpa från Lensbabys hemsida, BH och Adorama.