https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/ljusstark-l-ngzoom-fr-n-olympus
544277
Prylar
Prylnyhet

Ljusstark långzoom från Olympus

● BILDSPEL

Totalbetyg

Med hjälp av en uppdaterad mjukvara kan den nya Stylus 1s få ännu mer vidvinkel och ännu längre tele, men ändå bibehålla sitt kompakta format.

På insidan är hårdvaran i mångt och mycket densamma som i föregångaren Stylus 1. Man har gjort om greppet för att förbättra ergonomin samt uppdaterat batteriet för att få in fler exponeringar per laddning. I övrigt är många av uppdateringarna mjukvarubaserade, bland annat ett nytt fokusläge som kallas small target AF, som ska underlätta vid fokusering på små motiv. Ett timelapse-läge har också kommit till samt att zoomen, som går från 28 millimeter till 300 millimeter, har fått nio fasta lägen som man kan gå till för att slippa zooma på måfå, om man så önskar. Objektivet har en fast bländare på 2,8 genom hela omfånget. 

Stylus 1s är även kompatibel med två konverters (wcon–08X och tcon–17x) vilket ger en brännvidd från 22,4 till 510 millimeter (motsvarande småbildsformatet), fortfarande med en fast bländare på 2,8. Liksom tidigare har den en justeringsring runt objektivet. 

Stylus 1s kommer ut i sommar och kommer då att kosta 5190 kronor. 

Nytt för badsäsongen

Olympus lanserar också sin uppdaterade version av sin toppmodell bland äventyrskamerorna, Tough 4. En av de större uppgraderingarna här är att den numera kan leverera bilder i råformat. Det ger så klart större möjligheter till efterbehandling av bilderna. Kameran har även lägen som Live composite och undervattens-HDR. Liksomföregångaren är upplösningen 16 megapixlar och zoomen sträcker sig från 25mm till 100 med 2.0 som största bländare i vidvinkelläget och 4,9 i teleläget. 

Vad gäller tåligheten så ligger den kvar på tidigare nivåer, 15 meter vattendjup, -10 grader celsius, 100 kilos tryck och ett fall från 2,1 meter. GPS och wifi är också ingredienser som finns kvar sedan tidigare. 

Kameran dyker upp i butik i maj och kommer då att kosta 4190 kronor.