https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/meike-24mm-f095-ljusstark-vidvinkel-for-mindre-sensorer
549446
Prylar
falskt
Prylnyhet

Meike 24mm f/0,95 – ljusstark vidvinkel för mindre sensorer

Totalbetyg

För att få rejäl ljusstyrka måste man ofta betala, men det finns några tillverkare som gör riktigt ljusstarka objektiv som kan sänka priset genom att göra dem manuella. Meike är en av dem.

Det var inte allt för länge sedan vi skrev om TTArtisans objektiv 35mm f/0,95. Men nu kommer det ytterligare ett objektiv med samma bländare (det fanns ju så klart flera sedan tidigare också). Den här gången är det Meike som levererar ett 24mm f/0,95 och även detta är ett manuellt objektiv. Det saknar helt elektroniska kontakter och kan därför inte ge några uppgifter till bildstabilisering (det brukar dock gå att mata in manuellt i kameran) eller någon bekräftelse om du satt skärpan rätt. 

k

Den optiska konstruktionen består av elva linser i nio grupper. Den ovanligt stora bländaren använder sig av 13 bländarlameller vilket borde kunna ge en mjuk oskärpa även på lite mindre bländare, eftersom bländaröppningen håller sig rundare ju fler bländarblad den har (enkelt förklarat). 

Närgränsen är 25 centimeter och filtergängan är 62mm. Vi har inga andra mått på objektivet men vikten ligger på 600 gram. Objektivet finns i fattningar för Canon M, Canon RF; Fujifilm X, Nikon Z, Sony E och MFT. 

Priset hamnar på cirka 3800 kronor om man köper direkt från Meikes hemsida.