Prylnyhet

Meike 85mm f/1,4 AF – första AF-objektivet till Canon RF?

Objektivtillverkaren Meike har visat upp ett nytt objektiv med en brännvidd på 85 millimeter och en bländare på f/1,4. Men det mest intressanta är kanske att man meddelat att man tänker tillverka objektivet för Canon RF.

Den Hongkongbaserade objektivtillverkaren Meike har meddelat att man kommer med ett nytt objektiv. Ett 85m f/1,4 med autofokus. Brännvidden och bländaren talar för att det blir ett objektiv som tilltalar porträttfotografer och att bländaren är konstruerad av tolv blad säger något om en ambition att skapa en mjuk bakgrundsoskärpa.

Den optiska konstruktionen består av 13 linselement som är placerade i fem grupper. Autofokusen drivs av en stm-motor och objektivet är anpassat till fullformatskameror.

Men det som kanske är mer intressant än själva objektivet i sig är att det kommer med fattningar för Nikon Z, Sony E. Leica L och Canon RF. Om objektivet börjar säljas i Canons RF-fattning skulle det innebära att det blir det första tredjepartsobjektivet med autofokus som börjar säljas med den fattningen. Tidigare försök har Canons advokater slagit ner på ganska hårt och till exempel Samyang och Viltrox har tidigare fått plocka bort autofokusobjektiv med RF-fattning från sitt sortiment. Betyder det här att Canon har öppnat på dörren för tredjepartstillverkare, eller har Meike dragit en rövare? Det återstår att se

Vi har ännu inget pris eller datum för tillgänglighet.