https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/mer-om-canon-eos-7d
240856
Prylar
Prylnyhet

Mer om Canon Eos 7D

Klicka på bilden för att se den större

Totalbetyg

UPPDATERAD. Nästan allt är nytt på Canon Eos 7D. Här finns färgkänslig exponeringsmätare, ny 19-punkters autofokus, mer avancerad filmfunktion, ny sensor med mera. Vi går igenom allt det nya.

Virtuell vattnepass ger rak horisont i Eos 7D

Canon Eos 7D m sändare WFT-E5C

Rent konstruktionsmässigt bygger Canon Eos 7D på Eos 5D Mark II som introducerades för knappt ett år sedan. Men 7D har fått en hel del nykonstruerade funktioner som inte finns i 5D Mark II.

Sensorn på 18 megapixel är i APS-C-format precis som Eos 50D. 7D ersätter inte 50D utan lägger sig en nivå över och är mer professionell.

Canon hävdar att sensorn klarar fler pixlar utan ökat brus genom att förbättra A/D-konverteringen och att de ljusupptagande dioderna konstruerats om.

Liksom 1D-serien har 7D dubbla processorer för att möjliggöra stora dataflöden. 18 megapixel med 8 bilder per sekund är 50 procents större dataflöde än i presskameran Eos 1D Mark III. Processorerna i Eos 7D tillhör Digic IV-generationen, men är antagligen snabbare och nyare än de som exempelvis sitter i 1D Mark III.

 

Ny autofokus

Huvudkonkurrenten har erbjudit professionella autofokusmoduler i sina semiproffskameror D300 och D700. Canon gör nu samma sak och har konstruerat en ny autofokusmodul med 19 punkter. Alla är av korstyp och 8 i mitten av dubbel-korstyp.

Eos 7D kan visa sig vara en intressant sportkamera med 8 bilder/s, avancerad autofokus och liten sensor som ger mer teleeffekt (snävare bildvinkel) än större sensorer.

 

Färgkänslig ljusmätare

Canon tar även efter Nikon när det gäller ljusmätningen. Den nya ljusmätningssensorn har 63 mätzoner som är färgkänsliga. Mätaren är också kopplad till autofokusen. Det är alltså tre faktorer som ger underlag för exponeringsbestämningen: färg, ljushet och avstånd.

Sökaren visar 100 procent av sökarbilden som sig bör på en professionell kamera. I sökaren visas också en indikator för när kameran hålls horisontellt.

När Canon lyssnat på sina kunder har de också märkt ett önskemål om utökad förmåga till exponeringsvariation för HDR-bilder. Därför går skalan nu över plus/minus 5 EV-steg.

 

Ännu proffsigare filmning

Filmfunktion är idag standard i avancerade systemkameror och Canon har gjort förbättringar i sin filmfunktioner för att underlätta för filmare som jobbar med olika antal bilder per sekund.

25 bilder per sekund är standard för video, men 24 bilder per sekund blir allt vanligare. Eos 7D filmar i full-HD (1920x1080 pixlar) med hastigheterna 24/25/30. Konvertering i efterhand från exempelvis 30 bilder till 25 bilder per sekund är inte helt optimalt och det slipper man nu.

Att konvertera 50 bilder per sekund till 25 är däremot enklare. Många mer professionella filmare jobbar i 720p/25 och då passar det bra att Eos 7D klarar att filma i 720p (1280x720) med 50 bilder per sekund. Det går också att filma med 60 bilder per sekund vilket fungerar bra ihop med TV-standarder i USA.

Ett önskemål från filmare är vridbar sökare som på Panasonic GH1. Det är troligen möjligt att ansluta en liten monitor i HDMI-utgången för den som vill använda 7D för mer professionell filmning.

Samplingsfrekvensen för ljudet har höjts från 44.1 kHz till 48 kHz. Hela datamängden för filmerna har också ökat 5-10 procent jämfört med 5D Mark II och tyder på lägre komprimering.

Eos 5D Mark II har marknadsförts som en bra och unik filmkamera med sin stora sensor och sitt korta skärpedjup. Flera filmare menar att de gärna utnyttjar de ljusstarka objektiven med bländare 1,2 eller 1,4, men att skärpedjupet blir FÖR kort. Eos 7D borde även ur denna aspekt bli mer lämplig för filmning än Eos 5D Mark II.

Inställningar för inbyggd blixtstyrning

 

Trådlös blixtstyrning

Ännu en funktion som saknats hos Canon men funnits hos Nikon är inbyggd trådlös blixtstyrning. Med Eos 7D går det att styra alla EX-blixtar som har stöd för blixtstyrning, exempelvis 580EX II och 420EX II.

Till Eos 7D kommer ett batterigrepp kallat BG-E7 och en trådlös sändare kallad WFT-E5C. Kamera, grepp och sändare använder alla batteritypen LP-E6 som även använd i 5D Mark II. Batterigreppet är tätat mot damm och väta precis som kamerahuset.

Sändaren fungerar även som vertikalgrepp och har fått stöd för nätverkskommunikation med DLNA-protokoll. DLNA är en relativt ny standard för kommunikation mellan elektronikprodukter.

Spegel och slutare ska klara 150.000 exponeringar precis som Eos 5D Mark II.

I slutet av september 2009 kommer Eos 7D i butik.