Prylnyhet

Meyer P75mm f/1,9 II – återupplivad porträttklassiker

Den tyska objektivtillverkaren Meyer optik goerlitz har tagit fram en ny version av ett klassiskt porträttobjektiv som kommer att passa kameror med sensorer från mft till mellanformat.

Den första generationen av Primoplan 75 tillverkades innan andra världskriget och på grund av kriget tillverkades bara 2000 exemplar. Nu har tillverkaren gjort en ny konstruktion med moderna tillverkningsprocesser och ytbehandlingar. De har även kortat ner närgränsen till 55 centimeter och skapat en större bildcirkel. Det innebär att objektivet nu kan användas av så väl mellanformatskameror (Fuji GFX och Hasselblad X1D som har den mindre varianten av sensor på 44x33 millimeter) som mft-kameror.

Objektivet ska ge en fin övergång från skärpa till oskärpa (något som vi såg att även lympus satsade på med sina nya Pro-objektiv) och fungera bra för porträtt och andra typer av fotografi där en mjuk oskärpa är önskvärd.

Bländaren, som har 14 blad, går från f/1,9 till f/16. Konstruktionen består av 5 linselement, vikten hamnar på 300 gram och filtergängan blir 52 millimeter.

Meyer har startat en indiegogo-kampanj för att finansiera det nya objektivet och deras mål har nåts med råge. I ungefär en månad till kan du köpa dig ett P75 f/1,9 II för 679 dollar plus frakt, alltså ungefär 5800 kronor. När objektivet börjar säljas kommer priset att hamna på närmare 2500 dollar vilket motsvarar styva 20 000 kronor.

P75 f/1,9 II kommer att finnas i följande fattningar:Leica M,Canon EF,Nikon F,M42,Sony-E,Fuji-X,Micro-Four Thirds,Pentax-K,Fuji's GFX (om fler än 25 personer önskar köpa objektivet med den bajonetten).