Prylnyhet

Meyer Plasmat 105 f2.7 – modern hundraårig klassiker

Den tyska tillverkaren Meyer Optik släpper en modern variant av en 100-årig objektivklassiker. Ett plasmatiskt objektiv för både mellan- och fullformat.

100 år efter att Paul Rudolph släppte det första plasmatiska objektiver är det dags igen med Meyer APO-Makro-Plasmat 105 f2.7. Objektivet är anpassat för både småbild och mellanformat.Plasmasitka objektiv används annars främst i storformatskameror och bygger på en relativtsymmetriskkonstruktion som bland annat minskar risken för aberration.

Skarpt men inte sterilt

Meyer Plasmat 105 f2.7 ska enligt Meyer ge bilder som är skarpa, utan att ge en steril skärpa. Objektivet ska möjliggöra bilder som har en unik mix av bokeh, skärpa, glöd och färger.

Objektivet har en maximal bländare på f/2,7 och en närgräns på 1,1 meter. Objektivet är uppgyggt av sex element i fem grupper med 15 bländarlameller i stål. Objektivet fokuseras manuellt.

Objektivkonstruktionen hos APO-Makro-Plasmat 105 f2.7

Objektivet kommer att komma i fattning för Nikon, Canon, Sony-E, Fuji X och Leica M, samt mellanformatskamerorna Fuji G och Hasselblad X1D

Det går att förbeställa från deras kickstarterkampanj redan nu till ett reducerat pris. Annars kommer det rekommenderade priset ligga på 2990 euro ( ungefär 25 000 kronor)