https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/mitakon-speedmaster-65mm-f14-forsta-tredjepartsobjektivet-till-fujifilm-gfx
546346
Prylar
Prylnyhet

Mitakon Speedmaster 65mm f/1,4 – ljusstarkt normalobjektiv till Fujifilm GFX

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/product_shot_2.jpg?itok=OmFoctax', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/product_shot_2.jpg?itok=OmFoctax', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/product_shot_2.jpg', w: 2000, h: 1500, title: ' ' },]

Totalbetyg

Den kinesiska optiktillverkaren Zhong Yi Optics har lanserat det första tredjepartsobjektivet till Fujifilms mellanformatssystem GFX.

Det nya objektivet gör Zhong Yi Optics till det företag som har det ljusstarkaste objektivet till Fujifilms mellanformatssystem, då Fujifilms egna ljusstyrketopp är 110mm f/2 R LM WR. Mitakon Speedmaster 65mm f/1,4 har en bildvinkel som motsvarar ungefär vad ett 50mm-objektiv ger på en vanlig småbildskamera. 

Den optiska konstruktionen består av elva linser som är placerade i sju grupper. Det ger en närgräns på 70 centimeter och den minsta bländaren är 16. Bländaren består av nio blad. Vill man använda filter bör dessa ha en diameter på 72mm för att passa. 

Det är inte någon lättviktare då objektivet drar ner vågen till 1050 gram, men konstruktionen är mer fokuserad på prestanda än en låg vikt. Objektivet har inte någon autofokus men väl ett inbyggt och utdragbart motljusskydd. 

Objektivet kan köpas på nätet direkt från Zhong Yis Optics hemsida och priset då är 799 dollar, vilket motsvarar ungefär 7250 kronor. 

gr:rror validating access token: The s