https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/mitakon-speedmaster-90mm-f15-portrattobjektiv-for-flera-fattningar
548494
Prylar
falskt
Prylnyhet

Mitakon Speedmaster 90mm f/1,5 – porträttobjektiv för flera fattningar

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/zhongyi50mm.png?itok=XybQPQZf', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/zhongyi50mm.png?itok=XybQPQZf', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/zhongyi50mm.png', w: 2000, h: 1397, title: ' ' },]

Totalbetyg

Zhong Yi Optics har lanserat ett nytt objektiv som ska fungera som ett budgetalternativ till ett av Leicas klassiska porträttobjektiv. Mitakon Speedmaster 90mm f/1,5 kommer dessutom med fattningar för ett flertal olika system.

Den kinesiska optiktillverkaren Zhong Yi Optics har lanserat ett objektiv för den som vill ha ett mer budgetvänliga alternativ till Leicas 90mm f/1,5 Summilux. Det nya Mitakon Speedmaster 90mm f/1.5 har samma specifikationer, dvs samma brännvidd och bländare. som det klassiska Leciaobjektivet, men ett lägre pris. Den optiska konstruktionen i Mitakon Speedmaster består av nio linselement som är placerade i sex grupper varav två är extra lågspridande och två högbrytande element. Bländaren har nio blad och en närgräns på 110 centimeter. Den minsta bländaren är f/16 och den största är alltså f/1,5. 

Objektivet kommer med fattning för flera kamerasystem, till skillnad från Leicas optik. Här får användare av Canon RF, Leica M, Nikon Z och Sony E möjlighet att använda det här objektivet. 

Zhong Yi meddelar också att de har testat objektivet med AF-adaptrar, alltså en adapter som kan ge manuella objektiv (som det här är) autofokus och det ska då fungera med i stort sett alla autofokusfunktioner som ögon och ansiktsigenkänning. Priset för objektivet ligger på 599 usd för alla utan Leica M-fattningen som kostar 649 usd. Vi har inte sett några svenska priser ännu.