Prylnyhet

Moderniserad Leica M och lågprisvarianten M-E

Leica M
Leica M
Leica M-E
Leica M-E

På Photokina släpper Leica två nya kameror dels den nya Leica M som ersätter M9, men också Leica M-E som ska vara ett billigare alternativ. En billigare väg in i det exklusiva systemet.

I och med lanseringen av Leica M och Leica M-E går man ifrån den klassiska numreringen av modellerna. Numera kommer de alltså att kallas M av "den eller den" generationen. I Leica M har man gjort några stora förändringar för att göra den till en modernare kamera. Bland annat har man stoppat in en cmos-sensor vilket ger ett par möjligheter som inte funnit så länge man hade en ccd-sensor. Med Leica M kan man bland annat använda skärmen som sökare, man kan även filma i full HD. Live view underlättar när man ska fokusera manuellt eftersom man kan förstora bilden upp till tio gånger för att se så att skärpan sitter rätt.

Sensorn är en fullformatshistoria med 24 megapixlars upplösning. Skärmen är tre tum med en upplösning på 920000 punkter och är täckt av ett gorillaglas.

Leica M kommer at börja säljas i början av 2013 till ett pris av 6950 dollar, något svenskt pris har vi tyvärr ännu inte.

Leica M-E är en enklare variant av Leica M som ska locka fotografer som inte riktigt är redo att ta steget upp till leica M och den ganska saftiga prislappen. För att hålla ner priset på Leica M-E har man stoppat in en ccd-sensor med 18 megapixlars upplösning vilket innebär att man vare sig får live view eller filmning i hög upplösning. Även skärmen är något billigare och mindre, 2,5 tum och en upplösning på 230 000 punkter. Sensortypen gör också att iso't begränsas vilket ger 160-2500 på Leica M-E mot 6400 som högsta på Leica M.

Leica M-E ska ju som sagt vara den billiga vägen in i M-systemet men prislappen hamnar fortfarande på bastanta 5450 dollar. Vi har tyvärr inget svenskt pris ännu.

Man kommer även att släppa en adapter som gör att man kan använda objektiv ur R-serien till Leica M.