https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nikon-1-j5-med-avancerad-framtoning
544271
Prylar
Prylnyhet

Nikon 1 J5 – med avancerad framtoning

● BILDSPEL

Totalbetyg

Nikons J-serie är nu inne på sin femte upplaga och den tidigare enkla och något plastiga kameran har tagit ett steg uppåt och blivit lite mer avancerad. Dock utan att tappa sin enkelhet vad gäller användning. Vi har klämt på kameran och det ser onekligen bra ut.

Till det yttre är det mycket som har hänt, skalet är helt annorlunda och därmed också utseendet. Nikon har gått tillbaka från det mer futuristiska utseendet till ett klassiskt. Kameran har nu också ett grepp och ett litet tumstöd som lyfter ergonomin flera steg i jämförelse med det gamla utseendet. 

J5 har tagit ett snäpp upp på den avancerade skalan. Den har fått fler fysiska reglage, band annat programratt, som gör att den mer avancerade fotografen känner sig välkommen. Tidigare har man behövt ta sig in i menyerna för att göra många justeringar, det slipper man alltså nu. Man kan dessutom nå en snabbmeny via fyrvägsknappen och justeringar görs snabbt via pekskärmen. 

Ny processor ger högre fart

Sensorn är ny och upplösningen ligger på 20,8 megapixlar, även processorn är ny, Expeed 5A. Den nya processorn bidrar till hastigheten i kameran. Farten är något som Nikon lagt krut på i J5, snabb seriebildstagning (upp till 20 bilder per sekund med följande autofokus) och snabb autofokus. Totalt har fokuseringen drygt 170 fokuspunkter varav 105 är fasdetekterande. Processorn har även lägre batteriförbrukning än tidigare, vilket gör att man numera kan ta drygt 300 bilder per laddning. 

Bildkvaliteten på höga iso ska också den ha blivit bättre med den nya processorn. Den kan också filma i 4K, men endast i 15 bilder per sekund. Däremot så kan man gå upp till 120 bilder per sekund om man filmar i 720p. 

Trådlös överföring

Kameran har så kalrt även wifi och NFC, funktionerna med dessa är samma som hos D5500 och D7200. Man kan föra över bilder till smartphone eller surfplatta för att sedan dela ut dem i sociala medier. Du kan även styra kameran via appen, men inte styra exponeringen. 

För dem som gillar att ta självporträtt så går skärmen att vinkla 180 grader framåt för att se vad kameran pekar på när man själv är framför den. Men den kan även vinklas både uppåt och nedåt för att underlätta när man fotograferar i höga eller låga vinklar. 

J5 kommer i tre olika färgalternativ, svart och silver, helsvart eller vit. Priserna hamnar på 4490 kronor för bara huset, 5490 kronor för huset och 10-30mm motorzoom, 7290 kronor för ett kit med 10-30 och 30-110 och avslutningsvis även ett kit med 10-100 för 7690 kronor. 

Säljstart är i slutet av april.