https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nikon-d300-och-d60-utg-r
52105
Prylar
Prylnyhet

Nikon D300 och D60 utgår

Totalbetyg

Nikon Nordic bekräftar att Nikon D60 är slutsåld och utgår ur sortimentet. För Nikon D300 ser framtiden lite annorlunda ut. Vi tittar in i kristallkulan.

Vid vår månatliga uppdatering av rekpriserna på marknaden fick vi beskedet att Nikon D60 är slutsåld och att D300 utgått. Vi ringde upp Björn Nordgren på Nikon Nordic för att få detta bekräftat.

– Ja det stämmer. D60 är slutsåld. Vi kommer att få in en skvätt med D300:or och sen är den också slut.

Troligen har Nikon varit lite försiktiga med produktionen av äldre kameramodeller som D60 och D300 på grund av den ekonomiska krisen så att det inte finns några stora lager när de ställer om produktionen till nya modeller. Nikon brukar börja tillverkningen av nya kamerahus några månader innan lansering för att kunna leverera tätt efter lansering i stora mängder.

I och med att modellerna utgår är det ingen tvekan om att de kommer att få nya ersättare inom snar tid. Frågan är om Nikon måste tidigarelägga lanseringen? Eller om de kommer att ha lansering i augusti som vanligt.

Att släppa två systemkameror samtidigt är en dålig PR-strategi. Då hamnar kamerorna i skugga av varandra och man når inte samma mängd publicitet totalt som om man har två lanseringstillfällen.

Som ersättare till D60 kan vi vänta oss en bantad verison av D5000. Denna modell kanske dröjer längre än en ersättare till D300 eftersom D5000 är så pass ny.

En D400 har det ryktats om länge och nu är den troligen snart här. Nikon D300 presenterades i augusti 2007. Sedan dess har tekniken ärvts ner till D90 och senast D5000. Det är alltså dags för Nikon att introducera en ny generations APS-C-sensor.

Kommer Nikon satsa på flera megapixel eller högre ISO? Eller göra både och som Canon?