Prylnyhet

Nikon D4 redo att ge Canon 1D X en match

Efter lite drygt tre år är väntan på en uppföljare till Nikon D3 över. Nya Nikon D4 innehåller många eftertraktade nyheter och kommer att konkurrera med Canons senaste flaggskepp 1D X.

Med en upplösning på 16,2 megapixel i fullformat och en ljuskänslighet på 100-12800 utökbart till 50-204800 ser vi här en riktig prestandakamera som är gjort för att fånga svåra bilder i mörker. Det är också därför som Nikon satsat på upplysta knappar för att fotografen lätt ska hitta rätt vid fotografering i dålia ljusförhållanden. Men i övrigt ser vi många likheter i designen med D3 och D3s. Här ser vi också en tydlig markering att Nikon hittat helt rätt i sin design från början, och har därför bara gjort mindre justeringar för att förbättra ergonomin. Skärmen är något större med 3,2 tum.

11 bilder per sekund

Seriebildstagningen har ökat från nio till tio bilder per sekund i standardläget, men det går att få 11 bilder per sekund med låst exponering och utan följande autofokus. Samtidigt ska slutaren i kevlar och kolfiber, samt spegelrörelsen, klara av 400 000 exponeringar i stället för D3:ans 300 000.

Ljuskänsligare autofokus

Antalet autofokuspunkter ligger kvar på 51 stycken - varav 15 är av korstyp, men har enligt Nikon utvecklats för att vara 20 procent ljuskänsligare med bibehållen exakthet - vilket innebär att den klarar att hitta rätt fokus i ett steg lägre ljus. På samma sätt har Nikon också prioriterat autofokusen vid lägre maxbländare i stället för en högre sådan.

För den som använder sig av ISO-auto finns nu en utvecklad variant av denna som medgör inställning av olika ISO-värden beroende på vilken brännvidd som används av ett zoomobjektiv. På så vis kan du som fotograf få olika längst tillåtna exponeringstid bereoende på vald brännvidd.

Nikon har också utvecklat sin följande 3D-autofokus, något som uppskattats av många, inte minst av sportjournalister. Tillsammans med ljuskänsligare och snabbare beräkning av autofokusen med en RGB-sensor på 91 000 pixlar kan vi räkna med att få se ett prestandalyft.

Framtidsformatet QXD

Nikon D4 har liksom föregångaren D3 två kortplatser, men D4 öppnar för framtidens snabba kortstandard: QXD. Ett fack för detta kort, kompletteras med ett fack för de vanliga CF-korten. Vi ser därför också en ökning av bildbufferten i D4: Med de överföringshastigheter som QXD erbjuder kan du i dagsläget ta upp till 80 råfiler med skrivprestandan hos QXD, jämfört med 60-70 på vanliga Compact Flash.

Små ändringar i designen

Nikons ergonomi och design har hyllats av många fotografer, något som bevisas i D4:ans minimala ändringar. Vi ser starka likheter mot D3 och D3s i utformning, men de små justeringar vi noterar har blivit till det bättre. Bland annar har många ogillat den tidigare placeringen av vertikalgreppets autofokusknapp, som tidigare varit placerad mycket nära tumreglaget. Nu ser vi i stället att denna knapp placerats för att sitta på samma plats om man fotograferar vertikalt eller horisontellt. Nu finns nämligen också en joystick i det vertikala läget.

Många videofunktioner

Videoinspelning på D4 sker i progressiv full-HD 1080p med 24/25/30 bilder per sekund, eller HD-video i 720p i 25/30/50/60 bilder per sekund. Maxlängden på klippen är 29 minuter och 59 sekunder. För att ge möjlighet att göra snygga realtidsinställningar av bländaren har Nikon byggt in möjligheten att justera denna i åttondelssteg för mjuka skiftningar i ljuset. Videoinspelningen har tre beskärningslägen, normal, DX och 2,7x (äkta 1920x1080). Med hjälp av detta kan den som filmar få möjlighet att få olika bildvinklar vid filmning, även med ett objektiv med fast brännvidd. Det finns också möjlighet att spara ned bilder under filminspelning i 2,5 megapixel i formatet 3:2.

Nytt och eftertraktat för videoreportern är möjligheten att koppla in externa hörlurar för att enkelt kunna få en uppfattning om ljudet som spelas in. Extern mikrofon går också att koppla in, och ljusinställningarna har utökats för bättre justeringskontroll.

Några övriga funktioner är bildbehandling i kamera, perspektivkontroll, ethernet-uttag samt HDR- och timelapsfunktion.

Det rekommenderade priset är satt till 55 990 kronor inklusive moms. Säljstart för D4 är den 16 februari hos utvalda återförsäljare.