https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nikon-slapper-forsta-makroobjektiven-till-z-systemet
548126
Prylar
falskt
Prylnyhet

Nikon släpper första makroobjektiven till Z-systemet

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/nikonmakro.jpg?itok=t_dQMv1J', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/nikonmakro.jpg?itok=t_dQMv1J', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/nikonmakro.jpg', w: 2000, h: 1252, title: ' ' },]

Totalbetyg

Hittills har Nikons spegellösa system saknat makroobjektiv, något som nu ändras. De två objektiven, NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S och NIKKOR Z MC 50mm f/2.8, är vädertätade och lämpade även för annat än makro. De meddelar också att de senare i år kommer att släppa två nya objektiv till Z-systemet, NIKKOR Z 28mm f/2.8 och NIKKOR Z 40mm f/2 .

Nikon lanserar nu de två första makroobjektiven till sitt spegellösa Z-system och av de två objektiven hamnar det längre NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S, som namnet avslöjar, i deras professionella S-familj. Medan den kortare brännvidden NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 får en något enklare behandling. 

 

 

105an får bildstabilisering som ska ge 4,5 stegs stabilisering samt dubbla STM-motorer som flyttar fokuselementen för en snabb och exakt fokusering. Bildstabilseringen blir inte effektivare om den används på ett kamreahus md inbyggd stabilisering. För att bekämpa linsöverstrålning och reflektioner får objektivet Nikons arneo och nano crystal-beläggningar. Objektivhuset har också en fokusbegränsningsknapp om man inte vill att det ska jaga över hela omfånget när skärpan ska sättas.

Nikon menar att objektivet inte bara är bra för makro utan fungerar även utmärkt som ett medellångt porträttobjektiv. Det är även tätat mot fukt och damm. 

 

 

Det andra objektivet som lanseras är ett kortare makro som saknar de dyrare beläggningarna och får nöja sig med en fluorbeläggning för att hålla smuts och fett borta. NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 är 26 procent kortare och 39 procent lättare (260gram) än motsvarande objektiv för F-bajonetten. Förutom att vara ett makroobjektiv menar Nikon att det, på grund av sin storlek och vikt, är ett ypperligt objektiv att ha för vardagsfotografering.

Även det kortare makro får en fokusbegränsare för att snabba upp fokushastigheten när man fotograferar makro. Autofokusen drivs av en STM-motor. En kontrollring kan användas för att justera bländare eller andra inställningar på kameran. Likt det mer påkostade objektivet med längre brännvidd är även detta vädertätat (Nikon påpekar dock att de inte garanterar att väderskyddet fungerar i alla lägen). 

Priserna för de två objektiven hamnar på 11990 kronor för 105an och 7790 kronor för 50an. Säljstarten är satt till 24 juni. 

 

 

Nikon meddelar också att de senare i år kommer att lansera två nya objetkiv till sitt Z-system: Z 28mm f/2.8 och Z 40mm f/2. Exakt när dessa dyker upp är dock inte klart. 

gr:rror validating access token: Sessi