Prylnyhet

Nikon släpper ny budgetnormal till spegelöst – Nikkor Z 40mm f/2

För de som saknat ett billigare, ljusstarkt objektiv för gatufotografering eller annat kommer nu Nikkor Z 40mm f/2, med en prislapp som inte borde avskräcka.

Nikon bekräftade redan i juni att det här objektivet skulle lanseras i år och nu har det alltså blivit officiellt. Nikkor Z 40mm f/2 är ett kompakt, ljusstarkt och billigt alternativ för deras spegellösa systemkameror med både fullformat eller aps-c-sensor. Det är väl att se som en spegellösa variant på de gamla klassiska 50mm f/1,8-objektiven som tidigare ofta var de billigaste fasta objektiven till systemkameror från de flesta tillverkare. Nuvarande Z 50mm f/1,8 S kostar ungefär två tusen kronor mer än det nya Z 40mm f/2.

Nikon menar att objektivet riktar sig, tack vare sin storlek och vikt, till de som vill syssla med gatufoto eller bara ha ettt smidigt objektiv för att fotografer i sin vadag. Eller varför inte till dig som vloggar?

Vikten ligger på 170gram och den optiska konstruktionen består av sex element i fyra olika grupper och bländaren har nio blad som ska ge bra oskärpa. Närgränsen är 29 centimeter vilket ger bra möjligheter för närbilder.

Nikkor Z 40mm f/2 har också en gummipackning som ska skydda mot damm och vattendroppar, men Nikon har också med en friskrivelse där de inte garanterar att objektivet är skyddat mot damm och vattendroppar i alla situationer och under alla förhållanden.

Priset för det här objektivet hamnar på 2999 kronor, vilket gör det till ett av de billigaste Nikon-objektiven anpassade till deras fullformatskameror i deras spegellösa system. Säljstart är i september.