Prylnyhet

Nikon utvecklar Nikkor Z 85mm f/1,2 S & Z 26mm f/2,8

Nikon meddelar nu att man utvecklar en ljusstark version av porträttbrännvidden 85mm för Nikon Z, samt en vidvinkel i pancake-format.

Släppen inför och under den stora elektronikmässan CES i Las Vegas är i full gång, och då passar Nikon på att släppa nyheten om två nya objektiv i fullformat som är under utveckling.

Först ut är det ljusstarka porträttobjektivet Nikkor Z 85mm f/1,2 S, som är som det låter ett objektiv i S-line-programmet för Z-fattningen i fullformat. Till skillnad från det något ljussvagare Nikkor Z 85mm f/1,8 S som vi testade under 2019, så har nya f/1,2-versionen även en kontrollring.

Inte helt oväntat förklarar Nikon hur man lagt tid på att förbättra bakgrundsoskärpan och bildskärpan hos den nya ljusstarkare versionen.

Nikkor Z 26mm f/2,8 är ett kompakt vidvinkelobjektiv i pancake-utförande med låg vikt, som är tänkt att passa för den som är på exempelvis resande fot. På bilden ser man att objektivet endast har en fokusring och saknar kontrollring, något som också håller nere vikten.Någon exakt vikt eller mer information finns inte just nu.

Pris eller exakt lanseringsdatum meddelar längre fram.