Prylnyhet

Nikon varnar för falska D800E

Efter att Nikons tekniker undersökt ett antal kameror som varit märkta D800E men egentligen varit något annat har Nikon Europa gått ut med en varning.

Det är inte jättevanligt att man försöker sälja förfalskade kameror, minneskort och andra mindre tillbehör förekommer då och då, men hela kameror är ovanligt. Nu har dock Nikons tekniker upptäckt ett flertal fall där Nikon D800E inte varit vad köparna tänkt sig.

Det har visserligen inte handlat om att det varit en förfalskad kamera helt och hållet. Det som har gjorts är att någon har tagit ett D800E-skal och satt på en vanlig D800, och sedan sålt dem som D800E. Eftersom kamerorna är extremt lika varandra i funktioner och utseende är det väldigt svårt att se skillnad på dem om man inte öppnar upp dem eller kolla informationen i kamerans overview-meny

Nikon upptäckte förfalskningarna när flera av ägarna till dessa kameror skickade in dem på service och när teknikerna öppnade kameran så upptäckte de att det inte var vad de hade tänkt. När något dylikt hänt med kameran så gäller inte heller garantin vilket gör att teknikerna inte kunde göra något mer med kamerorna.

Exakt hur och var dessa kameror säljs är inte klarlagt, men det är Nikon Europa som gått ut med varningen.