https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nikon-z6-z7-far-raformat-for-video
546788
Program
programvara

Nikon Z6 & Z7 får råformat för video

Nikon Z-kamera med Atomos hårddiskinspelare och skärm.

Totalbetyg

Med hjälp av en modifiering av kameran kommer snart både Z6 och Z7 filma i råformat om du kopplar kameran till en extern enhet.

För de som är intresserade av att filma med sin Nikon Z6 eller Z7 kan det vara bra att kunna filma i råformatet ProRes RAW. Senare i höst kommer en uppdatering som gör det möjligt, men det kräver lite modifikationer av kameran samt en Atomos Ninja V.

Dessa modifikation kommer att utföras på ett servicescenter mot en avgift. Exakt vad det kommer att kosta är inte klart. Formatet som då kommer att kunna användas är ProRes raw. Råfiler för film ger precis som för stillbildsfotografer mer information för fotografen att arbeta med. Större dynamiskt omfång och större möjligheter att redigera filmerna i efterhand. 

Den andra uppdateringen är att det nu finns en 3D-LUT till Nikons N-log. En LUT eller "Look Up Table" är en förinställd profil som RGB-värden som används för att ändra utseendet på filmklipp. Med den nya uppdateringen kan man även justera ljushet, mättnad och nyans. 

HDMI-inspelning av video med N-Log på Z6 och Z7 är optimerad för 10-bitarsinspelning, något som förbättrar detaljer i högdagrar och lågdagrar, samt ger ett större utrymme för färgjustering.

167315513313063_2634828013228455