Prylnyhet

Nokia 1020 - en seriös mobilkamera

Redan förra året kom Nokia med sin 808 som då var en uppseendeväckande mobilkamera med 41 megapixlar, nu kommer alltså uppföljaren som har en rad intressanta uppgraderingar.

Sensorns upplösning är alltså den samma som i den tidigare modellen, men det har hänt grejer både på mjukvarufronten och hårdvarudito. Objektivet är fortfarande linser som tillverkas av Zeiss, sex stycken för att vara exakt. På hårdvarusidan kan man också se att kameran fått en xenon-blixt som sköter ljussättningen när det blir för mörkt för sensorn. Det är en uppgradering från led-blixten som fanns tidigare, ledlampan finns dock kvar men fungerar nu bara som videobelysning.

En annan hårdvaruförändring är bildstabiliseringen som inte fanns i den tidigare modellen. Det här är den andra generationen av stabiliseringen som tidigare dök upp i modellen 920.Sensorn har fortfarande storleken 10,7x8mm vilket är ovanligt stort för en mobiltelefon, många vanliga kompakter har mindre sensorer än så. Skärmen på telefonen är en 4,5 tums Amoled med upplösningen 768x1280.

På mjukvarusidan ser vi bland annat en helt ny programvara för att styra kameran, Nokian Pro Camera. Här finns funktioner som manuell inställning för slutartiden, bländare och iso, också något som inte finns i många andra telefoner. Nokian har även tagit fram ett utvecklarkit för den som vill utveckla egna appar till telefonen.

För att man ska slippa leva med att tanka upp filer med 38megapixlar, som blir bildernas upplösning eftersom man inte utnyttjar hela sensorn till stillbilder, till facebook eller mail så finns funktionen Dual Capture. Med den sparar kameran både en bild med en upplösning på 5 megapixel och en bild med orginalupplösningen.

Nokia släpper ett extra skal med handgrepp och större avtryckare som tillbehör.

En av nackdelarna med den förra modellen var att Nokia valde att använda sig av operativsystemet Symbian vilket gjorde att den aldrig slog så stort. Den nya 1020 har istället Windows Phone 8 som operativsystem och Nokia hoppas alltså mer på det här systemet. Som tillbehör finns bland annat ett skal med ett handgrepp och en större avtryckarknapp.

Nokia 1020 kommer att släppas i det fjärde kvartalet i år i färgerna vit, svart och gul.