https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nokia-n8-konkurrerar-mot-b-ttre-kompakter
349237
Prylar
Prylnyhet

Nokia N8 konkurrerar mot bättre kompakter

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/553784.jpg?itok=qspdOmGW', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/553784.jpg?itok=qspdOmGW', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/553784.jpg', w: 1000, h: 637, title: ' ' },]

Totalbetyg

Det ska inte vara någon skillnad i bildkvalitet mellan den nya 12 megapixelmobilen Nokia N8 och bättre kompaktkameror, om vi får tro Nokia. De vill snarare få oss att tro att N8 ska vara ännu bättre, något som vi tvivlar på.

Nokia går ut med att sensorn ska vara 30 procent större än många digitala kompaktkameror. När vi försöker granska detta påstående och frågar Nokia om vad den exakta sensorstorleken är vill inte den nordiske informationschefen Oskar Södergren vara mer precis.

Troligen har Nokia köpt en vanlig kompaktkamera-sensor liksom de flesta kameratillverkare gör. Idag är sensorer på 12 megapixel vanliga för kameror i mellanpris medan toppmodellerna ofta har 14 megapixel. Den dominerande tillverkaren av sensorer är Sony.

Tidigare har mobilkameror som regel haft mindre sensorer än vanliga kompaktkameror för att spara pengar och utrymme. En större sensor kräver större objektiv och blir därför tjockare.

För en utpräglad kameramobil som Nokia N8 är kunderna troligen införstådda i sambandet mellan tjocklek och optisk prestanda. Dessutom får de en mobiltelefon fullspäckad med andra funktioner som gps med gratis navigering, w-lan och 3,5-tums pekskärm med mera.

Satsningen på en mer påkostad sensor medger också att telefonen kan filma i HD-kvalitet i storleken 720p (1280x720 pixlar). För att möjliggöra detta är troligen sensorn av CMOS-typ. Tillsammans med storleken kan detta medge bättre bildkvalitet i lågt ljus än som annars är möjligt i mobiltelefoner.

Som sig bör i en ambitiös kameramobill har telefonen en xenonblixt. Enklare mobiler har som regel dioder som lyser vid fotografering, men de når inte upp till sammaljusstyrka som en blixt.

 

Som iphone

En snabb grafikprocessor tillsammans med pekskärmen och ett förbättrat operativsystem ska ge en upplevelse som är lik Iphone. Nokia har lagt energi för att socialt närverkande som Facebookande ska fungera smidigt och vara väl integrerat.

- Det ska vara lika enkelt kommentera någons facebook- eller twitterstatus som att sms:a eller ringa ringa, säger Klas Ström till vår systertidning Mobil.

Webb-TV ska även fungera smidigt att titta på, om vi får tro Nokiafolket.

Den som är intresserad av mobiltelefonen som är prydd i ett aluminiumskal får hejda sig till årets tredje kvartal.

- Det finns en anledning till att vi lagt datumet för säljstarten av den här telefonen till tredje kvartalet, vi har lagt säljstarten lite senare helt enkelt för att allt ska bli riktigt bra i telefonen, säger Klas Ström.