https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/novoflex-nex-retro-ger-makro-med-ditt-vanliga-objektiv
545776
Prylar
Prylnyhet

Novoflex Nex-Retro ger makro med ditt vanliga objektiv

Totalbetyg

Lösningen har funnits för Canon i ett par år men nu lanserar Novoflex samma lösning för Sony E. Det vill säga en adapter som gör ett makroobjektiv av ditt vanliga standardobjektiv genom att vända på det, med full automatik.

Tekniken att vända på sitt objektiv för att använda det som ett makroobjektiv är inte ny. Det har funnits adaptrar som gjort det möjligt länge. Men för att få en annan bländare än den störstra krävs att du kan ställa bländaren manuellt på objektivet, något som blir allt mer ovanligt på moderna objektiv som ofta saknar bländarring. 

Novoflex har tidigare haft en adapter som låter dig vända på objektivet med bibehållen elektronisk kontakt mellan objektiv och kamera, men då bara till Canon, nu kommer alltså även en till Sony. 

Adaptern fungerar så att den koplar samman kameran och objektivets elektroniska kontakter med en sladd som går mellan två ringar. Den ena rongen fästs i objektivets bajonett och den andra ringen fästs i kamerans bajonett och sedan fästs objektivets filtergänga på andra sidan av samma ring. Ringen har en filterdiameter på 58 millimeter, men har stepringar som gör att den kan användas på andra diametrar också.

Priset för adaptern hamnar på ungefär 3500 kronor, vilket inte gör det till ett väldigt billigt alternativ om man vill prova på makro, men det ger dig möjligheten att använda dina befintliga objektiv till flera olika saker. Du kan även fästa en bälg mellan objektiv och kamera och ändå behålla automatiken. 

167315513313063_1691965124181420