https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nu-f-rsvinner-5d-mark-ii-p-riktigt
516679
Prylar
Prylnyhet

Nu försvinner 5D mark II på riktigt

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/550889.jpg?itok=wCEuSnmv', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/550889.jpg?itok=wCEuSnmv', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/550889.jpg', w: 500, h: 454, title: ' ' },]

Totalbetyg

Kameran är en av de som nu listas som discontinued, alltså att den inte tillverkas längre, på Canons produktlistor i Japan. På ett sätt är det den första kameran i en ny våg som går i graven.

5D mark II var inte den första kameran med videomöjligheter, men den var en av de första kamerorna som började användas frekvent av professionella filmare i större produktionen av både serier och filmer. Det var kameran som gav många fotografer möjligheten att börja experimentera med film och startade en våg av ny multijournalistik där stillbildsfotografer kunde få videofilmer av mycket hög kvalitet från sina vanliga stillbildskameror. I och med att Nikon släppte sin D800 gick de sannolikt om Canons uppföljare 5D mark III i videopopularitet beroende på sin rena utsignal som gör den än mer lämplig för videoproduktioner. 

Två andra kameror som även står på listan över de som ska sluta produceras är 1D mark IV och 1Ds mark III som nu ersatts med 1DX. Frågan är nu om efterfrågan av 5D mark II kommer att öka på begagnatmarknaden, då det är en bra kamera som numera går att få för en förhållandevis billig peng.