https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nu-kommer-nikon-z-400-f28-tc-vr-s-lattare-och-snabbare
548566
Prylar
falskt
Prylnyhet

Nu kommer Nikon Z 400 f/2,8 TC VR S – lättare och snabbare

Totalbetyg

I Nikons nya supertele hittar vi både telekonverter och bildstabilisering, men också ett nytt fokussystem och en ny ytbeläggning. Men det kommer också med en varning som bör tas på allvar.

Redan när Nikons flaggskepp Z9 lanserades i höstas så meddelade man att det här objektivet var under utveckling. Det nya Z400 f/2,8 TC VR S blir det första supertelet till Nikons Z-system. Visserligen finns det ett 100-400 sedan tidigare, men det har inte samma ljusstyrka och inte heller någon inbygd telekonverter som detta fasta tele har. 

Det nya objektivet ger också ett par nya tekniker för Nikon, bland annat en ny ytbehandling av linserna som kallas meso-amorf-beläggning. Den ska ge den bästa antireflexbehandlingen som Nikon kunnat erbjuda. Partiklarna i den nya beläggningen är mindre än nanopartiklar och detta ska förhindra ghosting och linsöverstrålning oavsett hur mycket motljus du fotograferar i.

En annan ny teknik är den så kallade Silky Swift LM-fokusering. Den ska ge snabb autofokus och bra följande fokusering. Men pressmeddelandet innehåller en varningstext som har med just fokussystemet att göra. Nämligen att magnetfältet som används för att driva autofokusen är så starkt att det potentiellt kan påverka funktionen hos pacemakers och liknande medicinsk utrustning. 

Som namnet antyder finns här, förutom en telekonverter med 1,4x (som ger 560mm istället för 400), också bildstabilisering. Stabiliseringen ska ge möjlighet till 5,5 stegs längre slutartider, när objektivet kombineras med Z9 ska det bli sex steg. 

Objektivet har också 20 procents lägre vikt (det väger 2950g) än den befintliga AF-S-versionen. Det är så klart också vädertätat. Nikon har konstruerat objektivet med vikten förskjuten något bakåt för att göra det lättare att hantera och ge en bättre balans när det är monterat på ett kamerahus. Det finns, så klart, en programmerbar funktionsring och programmerbara funktionsknappar på objektivet som gör att du kan styra kamerafunktioner. För den som vill använda filter så finns ett sådant fack tillgängligt. 

Priset då? Jo, det rekommenderade priset för pjäsen hamnar på 164990 kronor och säljstarten sker under våren. 

Ämnen