Prylnyhet

Ny Androidkamera med sensorn i objektivet

Det klassiska direktfilmsmärket Polaroid har som bekant återuppstått efter att ha legat nere ett tag. Nu har de lanserat en spegellös kamera med ett halvnytt tänk vad gäller sensorer och objektiv.

Polaroids nya iM1836 har nämligen sensorn inbyggd i objektivet, som är utbytbart. Det är inte ett helt nytt koncept, Ricoh har gjort samma sak med sitt GXR-koncept. Men det är definitivt inte en standardiserad lösning. Det verkar råda en viss förvirring vad gäller hur många objektiv som finns tillgängliga då bilderna visar en kamera med ett 30-110 monterat medan texterna vi läst beskriver en 10-30. Sensorn ska i alla fall har en upplösning på 18,1 megapixlar och den kan filma i 1080p. På kamerans baksida ska en 3,5" pekskärm sköta inställningarna och kameran ska ha både wifi- och bluetoothkompabilitet. Operativsystemet är Android 4.1 Jelly bean.

Kameran är väldigt lik Nikons J-serie och det är även en sensor med samma format som sitter i kameran. Enligt Polaroid håller man på att utveckla adaptrar med sensorer som ska kunna användas till andra märkens optik, bland annat Pentax K, Nikon F och MFT nämns som aspiranter.

Samtidigt släpper Polaroid även två andra kameror. En spegellös historia vid namn iM1232W som inte drivs av Android och inte heller har sensorn inbyggd i objektivet. Om denna vet vi inte speciellt mycket förutom att den har samma 18,1 megapixelssensor och kommer i en version med och en utan wifi. Bajonetten och objektivet ser väldigt mycket ut som Nikons motsvarighet i 1-serien.

Det kommer också en långzoom vid namn is2433 som har en lägre upplösning på 16.1 megapixel.

Priserna hamnar ovanligt lågt, den fräsigare iM1836 kommer att kosta 400 dollar, iM1232 350 dollar med wifi och 300 utan och långzoomen iS2433 kommer att beröva din plånbok på 200 dollar. Tyvärr har vi inte några uppgifter om svenska priser eller när de kan tänkas finnas att köpa här hemma.