Prylnyhet

Ny kameramodul till Raspberry Pi ger stöd för utbytbar optik

Nya High Quality Camera för Raspberry Pi har en upplösning på 12,3 megapixel – som med adapter även går att använda med objektiv från exempelvis Nikon och Canon.

För den teknikintresserade och DIY-entusiasten (Do It Yourself), har Raspberry Pi nu släppt en uppdaterad version av sin officiella kameramodul som styrs via den lilla datorn. Raspberry Pi har blivit extra väl mottaget av astrofotografer som velat använda minidatorn för att styra sin kringutrustning och trackers i fält, då den drivs av enbart en mobilladdare.

Raspberry Pi High Quality Camera med objektiv.

Den nya modulen "Raspberry Pi High Quality Camera"har fått högre upplösning, ett hopp från 8 megapixel hos tidigare "Camera Module v2" från 2016, till 12,3 megapixel i den bakbelysta sensorn av 1/2,3"-storlek från Sony. Bildformatet är 4:2 och upplösningen 4056 x 3040 och kan fånga 40 bilder per sekund i 12 bitar (60 bps i 10 bitar).

Kameramodulen Raspberry Pi High Quality Camera.

Format för 1080p-/720p-video går att fånga med 240 bilder per sekund i 12-bitars färgdjup med pixelbinning, eller upp till 79 bps nedskalat från hela sensorn.

Raspberry Pi High Quality Camera monterad på ett Canon EF-objektiv med hjälp av en adapter.

Kameran har även en inbyggd CS-fattning och en C-adapter medföljer, vilket ger möjlighet till utbytbar optik. Med hjälp av tredjepartsadaptrar finns även möjligheten att montera på objektiv från andra tillverkare, exempelvis Nikon eller Canon. Kameramodulen är kompatiblem med alla tidigare RPI-modeller, men modeller före 2016 behöver en speciellFPC-adapter för att kunna koppla in kameran till kortet.

Objektiven först ut är ett6mm-objektiv med CS-fattning (runt 25 dollar) samt ett 16mm C-mountobjektiv (runt 50 dollar). Båda objektiven har möjlighet att justera bakfokus.

Priset för Raspberry Pi High Quality Camera ligger på ungefär 500 kronor.