Prylnyhet

Ny sensorteknik förhindrar utbrända högdagrar

Tyska forskare har utvecklat en ny sensor med pixelteknik som gör att överexponerade högdagrar blir ett minne blott.

En vanlig pixel fungerar så att när den har tagit emot så mycket ljus som den kan samla på sig så blir den "full". Den kan inte ta emot mer ljus och visas i bilden som vit. Det vill säga att den inte finns någon information alls i den delen av bilden.

Ett grupp forskare på Institutet för Mikroelektronik i Stuttgart har tagit fram en pixel- och sensordesign som inte har den här begränsningen. Istället för att bli fullastad och inte kunna ta emot mer kan den nya pixeln starta om sig när den är full och ta emot mer ljus. En sensor med den här tekniken i en kamera skulle i praktiken innebära att du aldrig mer skulle få utbrända högdagrar.

Än så länge är tekniken inte så utvecklad och huvudanvändningsområdet är tänkt att vara video och industribruk. Dock kan det ju vara bra att veta att till exempel den sensor som sitter i Panasonic GH5 också främst var tänkt för industriellt användande.

Skulle du vilja ha en sensor som räddade dina potentiellt utbrända högdagrar eller hör det till fotograferandets natur att vara tvungen att balansera exponeringen?