Prylnyhet

Ny supersensor förbättrar bildens färg

Panasonic har utvecklat och presenterat ett nytt sätt att konstruera sensorer vilket gör att de blir mycket känsligare för ljus, vilket i sin tur leder till bättre färger och mindre brus.

En vanlig sensor idag är konstruerad på så sätt att det sitter ett färgfilter, som i sig är uppdelat i blåa, röda och gröna filter, ovanför ljusreceptorerna i sensorn. Det här färgfiltret släpper bara igenom ljus med en viss färg, blått, rött eller grönt. Det innebär att en stor del av ljuset som träffar sensorn filtreras bort i dessa färgfilter. Enligt Panasonic försvinner mellan 30-50 procent av ljuset som träffar sensorn under den här filtreringen.

Panasonics nya teknik utnyttjar istället ljusets vågformade rörelse för att dela upp ljuset på ett mer effektivt sätt. Istället för att, som med den vanliga Bayer-tekniken filtrera ljuset, så använder Panasonics teknik små linser som styr om ljuset så att det träffar olika sensorer som tar upp olika typer av färger. Den här tekniken kallas för diffraktion och innebär alltså att inget ljus försvinner under sin färd in mot de delar av sensorn som registrerar ljuset.

I en färdig produkt innebär det här att man får bilder med bättre färger och mindre brus vid låga ljusnivåer. När dessa sensorer börjar dyka upp i konsumentprodukter är oklart, men förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge.

Källa