https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/ny-telezoom-fr-n-nikon-80-400mm45-56g-ed-vr
520067
Prylar
Prylnyhet

Ny telezoom från Nikon: 80-400mm/4,5-5,6G ED VR

Totalbetyg

Efter att ha funnits i många år har nu Nikons långzoom uppgraderats och kallas numera AF-S 80-400 f/4,5-5,6G ED VR. Det som hänt sedan tidigare är en ny optisk konstruktion och en inbyggd fokusmotor.

Efter ett drygt decennium var det så dags att uppgradera den äldre versionen av den långa zoomen 80-400 VR. Det som hänt är att den optiska bildstabiliseringen blivit bättre, bland annat känner den av när kameran står på ett stativ.  Men något som kanske kommer att göra en större skillnad är att autofokusen numera sköts av en ringformad SWM-motor (Silent Wave Motor) vilket ska ge en tystare och snabbare af. Tycker man att autofokusen inte gör ett bra jobb kan man ta över och själva ställa in skärpan manuellt utan at objektivet stretar emot om man väljer läget A/M.  

Den nya konstruktionen består av 20 linser som sitter i 12 grupper varav en Super ED lins och fyra ED linser, objektivet har också fått Nikons Nano Crystal Coat för att minimera reflexer. Monterat på ett hus med DX-sensor ger objektivet 120-600mm i småbildsformatet. Tycker man att objektive tinte riktigt ger den brännvidd man behöver kan man kombinera med en telekonverter på 1,4X. 

Objektivet blir tillgänglig 19 mars och för att bli ägare av ett får man lämna ifrån sig 25 290 kronor.